15 Ιουνίου 2015

Υπάρχει «Τσίπρας»;

Πως σκέφτεται και τι θα κάνει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας; Θα συμφωνήσει με τους εταίρους υποκύπτοντας στις πιέσεις τους; Θα κάνει τη λεγόμενη «κωλοτούμπα»; Και σε αυτή την περίπτωση πως θα εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, που αντιδρά; Ή μήπως θα έρθει σε ρήξη με τους δανειστές; Θα πάει για εκλογές; Ή θα προκηρύξει δημοψήφισμα; Είναι κάποια από τα ερωτήματα των ημερών, τώρα που τα χρονικά περιθώρια έχουν απελπιστικά στενέψει.

Μήπως όμως το ερώτημα τίθεται λάθος; Μήπως δεν είναι ο Αλέξης εκείνος που τελικά θα πάρει τη μεγάλη απόφαση; 

Στο σημείο αυτό αναφέρω, ως μια από τις πολλές απαντήσεις στο τελευταίο ερώτημα, ένα απόσπασμα από άρθρο του Τάκη Μίχα, που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν στο protagon.gr και απετέλεσε την αφορμή για την παρούσα ανάρτηση: 

Μια μέρα, στα μέσα της δεκαετίας του '30, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν είχε κουρασθεί από τα καμώματα του γιου του Βασίλι και του ζήτησε να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το οικογενειακό όνομα (Στάλιν) για να παίρνει καλούς βαθμούς στο σχολείο, να εντυπωσιάζει τα κορίτσια, να τον κερνάνε βότκα οι φίλοι, κλπ.
Ο Βασίλι αφού τον άκουσε τον κοίταξε με παράπονο και του είπε: «Μα καλά πατέρα, δεν είμαι κι εγώ Στάλιν; Γιατί να μην το λέω;».
Τότε, έξαλλος ο πατέρας του απάντησε:
«Όχι δεν είσαι! Δεν είσαι Στάλιν και ούτε εγώ είμαι Στάλιν! Στάλιν είναι η Κομματική Εξουσία. H Κομματική Εξουσία μιλάει μέσα από τον Στάλιν. Στάλιν είναι αυτό που γράφεται στις κομματικές εφημερίδες, είναι τα πορτρέτα στους τοίχους και στις παρελάσεις. Στάλιν δεν είσαι εσύ, ούτε καν εγώ!».

Συγκρατούμε, λοιπόν, το μάθημα του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν. Δεν υπάρχει ούτε «Τσίπρας» (ούτε φυσικά «Λαφαζάνης», ούτε «Κωνσταντοπούλου» κλπ).

Υπάρχει μόνο Κομματική Εξουσία.

Πηγή: Στοιχεία από www.protagon.gr
Ολόκληρο το άρθρο του Τάκη Μίχα στο: Ο εγκέφαλος του πρωθυπουργού

1 σχόλιο: