13 Ιουνίου 2015

Τι θα γίνει αν διακοπεί ο ELA στις ελληνικές τράπεζες από ΕΚΤ

Σε άμεση αύξηση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ θα οδηγούσε μια ρήξη με τους εταίρους, καθώς η ρευστότητα που έχει διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, βαρύνει τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ετσι μια αδυναμία των τραπεζών να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν αντλήσει, θα πλήξουν την ΤτΕ και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Επιπλέον περίπου 100 δισ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν δοθεί από τις τράπεζες ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα για να μπορέσουν να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA που εκτιμάται στα 80 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι περίπου το 55% των συνολικών δανείων (τα πλέον υγιή επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια) που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους έχουν υποθηκευτεί στο ευρωσύστημα. «Στην ουσία πρόκειται για το σύνολο των υγιών δανείων, δηλαδή όσα εξυπηρετούνται κανονικά, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών οι εγγυήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν βάση μελλοντικών νομικών διεκδικήσεων κι απαιτήσεων εναντίον της χώρας μας, στην ακραία περίπτωση μιας ρήξης. Επίσης αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία και με δεδομένες τις συνεχιζόμενες, σε καθημερινή βάση, εκροές καταθέσεων η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών δεν αποτελεί παρά θέμα ημερών.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι καταθέσεις εκτιμάται ότι έχουν συρρικνωθεί στα 128 δισ. ευρώ έναντι 164 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, πριν από την προκήρυξη εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή www.kathimerini.gr
Περισσότερα στο: Τι θα γίνει αν διακοπεί ο ELA στις ελληνικές τράπεζες από ΕΚΤ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου