7 Ιουλίου 2015

Γ. Κ. Μπήτρος: Για μια άμεση μεταστροφή του κλίματος

"Από παντού ακούγονται κραυγές αγωνίας... Όλοι ζητούν να γίνει κάτι και να γίνει γρήγορα προ της επαπειλούμενης κατάρρευσης... Ενόψει του καταθλιπτικού αδιεξόδου είναι πολύ εύκολο να χάσουμε ως λαός την ψυχραιμία μας και να πάψουμε να σκεπτόμαστε με την ψυχρή λογική που απαιτούν οι συνθήκες" αναφέρει ο οικονομολόγος Γεώργιος Κ. Μπήτρος και, δίνοντας βαρύτητα στον τραπεζικό τομέα,  προτείνει μια κίνηση η οποία "θα αναστρέψει το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί, ώστε να επιτύχουμε μια άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας, και σιγά-σιγά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η αισιοδοξία στον καθένα μας". 

Συνοπτικά, πρόκειται για την ακόλουθη άποψη (από την kathimerini.gr): 

1. Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει σήμερα να καταθέσει τις προτάσεις της στο Eurogroup. Να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ζητούμε από τους Ευρωπαίους και τι ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε υπό μορφή μεταρρυθμίσεων.
2. Η κυβέρνηση να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρώπης να βρουν μηχανισμούς ώστε να παρακινήσουν ένα αριθμό από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες να εγκατασταθούν άμεσα στην Ελλάδα. 
3. Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εγκατασταθούν πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν ως Ευρωπαϊκές, ώστε να μεταφέρουν εδώ την ίδια εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε αυτές.
4. Λειτουργώντας ως Ευρωπαϊκές στο Ελληνικό έδαφος, οι εν λόγω τράπεζες θα μπορέσουν σε μερικές εβδομάδες να προσελκύσουν τα περισσότερα ρευστά διαθέσιμα που έχουν αποθησαυρίσει τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, τα οποία υπολογίζονται πάνω από 40 δις. Ευρώ.
5. Διαθέτοντας αυτά τα κεφάλαια, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορέσουν άμεσα να στηρίξουν όσες από τις Ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επιχειρησιακές δυσκολίες και τις κρίνουν ως βιώσιμες. Έτσι, η επανεκκίνηση της οικονομίας μας θα είναι άμεση και η αισιοδοξία θα επανέλθει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σ’ αυτές.
6. Σταδιακά οι εν λόγω τράπεζες θα μπορέσουν επίσης να επιδράσουν καταλυτικά στην εξυγίανση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις Ελληνικές τράπεζες.
7. Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, με το αίτημά μας για την πιο πάνω βοήθεια θα στείλουμε ως χώρα δυνατά σήματα σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Έτσι, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα θα αλλάξει σταδιακά στάση και οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα αρχίσουν να επανέρχονται, γιατί η χώρα μας έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Συμπερασματικά, επειδή πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων φίλων και εταίρων μας, πιστεύω (αναφέρει ο 
Γ. Κ. Μπήτρος) ότι θα εκτιμήσουν ένα αίτημα μας όπως το πιο πάνω και θα βοηθήσουν να επιτύχουμε άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 07.07.2015






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου