4 Ιανουαρίου 2016

Φωτογραφίες ζώων που ξεχώρισαν το 2015

από τη Deutsche Welle

Στον ουρανό της Βραζιλίας
Ο γάλλος φωτογράφος Ζοναθάν Γιαγκό ταξιδεύει ανά τον κόσμο μαζί με την οικογένειά του τα τελευταία πέντε χρόνια. Στις ακτές τις Βραζιλίας το βλέμμα του μαγνήτισαν αυτά τα κόκκινα, σπάνια πουλιά. «Δεν έχω ξαναδεί πιο όμορφα πουλιά», είπε ο Γιαγκό για τη φωτογραφία που διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Wildlife Photographer of the Year» για το 2015. 

Ο δυνατότερος νικά
Είναι πραγματικά μια σπάνια συνύπαρξη στον πάγο. Οι κόκκινες αλεπούδες ευδοκιμούν σε ηπιότερες περιοχές, ωστόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής κάποιες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι στον Αρκτικό κύκλο, στους λευκούς και πιο αδύναμους συγγενείς τους. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Νταν Γκουτόφκσι βρίσκεται πίσω από αυτή την φωτογραφία, που τράξηβε στο Εθνικό Πάρκο Βαπούσκ του Καναδά. 

Χαμηλές πτήσειςΟ Philomachus pugnax ή όπως αποκαλείται συχνά «μαχητής» κατά την αναπαραγωγική του περίοδο. Ο νεαρός φωτογράφος Όντρει Πελάνεκ κέρδισε με αυτήν την φωτογραφία στην κατηγορία «Νέοι Φωτογράφοι μεταξύ 11 και 14 ετών». 

Μια ασυνήθιστη φιλία
Τα γεράκια ξεχωρίζουν για την κοινωνικότητά τους, αφού ζουν σε μεγάλες ομάδες. Ο Αμίρ Μπεν Ντον απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφίες Πουλιών». Επί έξι ημέρες παρατηρούσε τα αδιάκοπα παιχνίδια δύο θηλυκών γερακιών με ένα αρσενικό. 

Προοπτική μέσα στον πάγο
Ο κόσμος ανάποδα. Η ολλανδή φωτογράφος Έντβιν Γκίσμπερς κατάφερε να απαθανατίσει αυτόν τον βάτραχο που κολυμπά στα παγωμένα νερά μιας λίμνης, σε μια δύσκολη υποθαλάσσια λήψη. Απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Αμφίβια και Ερπετά». 

Αναζήτηση τροφής στον βυθό
Μια άλλη μοναδικής φωτογραφία από τον Μάικλ Αβ στην κατηγορία «Υποβρύχιες Λήψεις». Ένα κοπάδι από σαρδέλες μεταναστεύει στα ανοικτά της Νοτίου Αφρικής προκειμένου να αποφύγει την επίθεση μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών. Φάλαινες, δελφίνια και καρχαρίες τρέφονται άλλωστε με μικρά ψάρια. Η φωτογραφία ξεχωρίζει και για τον φυσικό φωτισμό της. 

Ζώα και άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις
Στις μεγάλες πόλεις τα ζώα αναγκάζονται να συμβιώνουν με τους ανθρώπους. Πολλά εξ αυτών φοβούνται να κυκλοφορήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας κι έτσι κάνουν τις εμφανίσεις τους μόλις πέσει το βαθύ σκοτάδι. Μια τέτοια στιγμή απαθανάτισε με τον φακό του ο Ρίτσαρντ Πίτερς. Μια «σκιά» τριγυρνά στους δρόμους της πόλης υπό το φως του φεγγαριού.

Σαν ιμπρεσιονιστικός πίνακας
Ο Χουάν Τάπια χρειάστηκε οκτώ ώρες και 300 λήψεις για αυτή τη φωτογραφία. Κάθε χρόνο, σε μια αποθήκη στη φάρμα του φωλιάζουν δεκάδες χελιδόνια που στήνουν εκεί τα σπίτια τους. Ο Τάπια συνδύασε τις φωλιές με έναν πίνακα ζωγραφικής κι έτσι απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Εντυπώσεις». 

Κατά των βασανισμών των ζώων
Εδώ και 20 χρόνια η Μπρίτα Γιασίνσκι καταγγέλει τις βάναυσες συμπεριφορές κατά των των ζώων ανά τον πλανήτη. Η ίδια αναφέρει ότι η Κίνα είναι η χώρα που συμπεριφέρεται στα ζώα συστηματικά με τον πιο ακραίο τρόπο. Στο διάσημο κινεζικό ζωολογικό κήπο Seven Star Park κατέγραψε με τον φακό της φυλακισμένα αιλουροειδή υπό άθλιες συνθήκες. Απέσπασε το βραβείο «Φωτογράφος της Χρονιάς».

Πηγή: Deutsche Welle 03.01.2016






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου