7 Ιανουαρίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 7.1.2016

(upd) Η αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τη νέα διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις αγορές της Κίνας, είναι η είδηση που κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ βουτιά άνω του 5% καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 4,35% στις 7.1.2016. Βουτιά σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως εξάλλου συνέβη και σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των κραδασμών που προκαλεί η Κίνα όπου οι συναλλαγές διεκόπησαν λόγω της μεγάλης πτώσης για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα. 

Και νέα μεγάλη πτώση και διακοπή συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας. Διεκόπησαν οι συναλλαγές στα κινεζικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, καθώς οι δείκτες παρουσίασαν μεγάλη πτώση λόγω των ανησυχιών για το νόμισμα της χώρας αλλά και την γενικότερη πορεία της οικονομίας. Οι συναλλαγές τερματίστηκαν μόλις 29 λεπτά μετά το άνοιγμα και δεν συνεχίστηκαν, με τον δείκτη της Σαγκάης να παρουσιάζει πτώση 7,3%.

Ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων. Ισχυρές αναταράξεις καταγράφονται αυτή την ώρα στην εγχώρια αγορά ομολόγων λόγω της πτώσης που καταγράφεται σ όλα τα ευρωπαΊκά χρηματιστήρια. 

Soros: Το 2008 θυμίζει η κρίση στις αγορές. Η Κίνα «μεταφέρει προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο», τονίζει ο δισεκατομμυριούχος George Soros, ο οποίος επισημαίνει πως οι επενδυτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Η κατάσταση της Κίνας «εξελίσσεται σε κρίση» και θυμίσει την περίοδο του 2008. 

Στις υπόλοιπες ειδήσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Ντάισελμπλουμ: «Θα χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης» Μήνες αντί για εβδομάδες υπολογίζει ο πρόεδρος του Eurogroup να κρατήσει η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα ήταν κατηγορηματικός και για την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επιφυλακτικοί οι θεσμοί έναντι της πρότασης για το Ασφαλιστικό. Τα σημεία «κλειδιά» που αναμένεται να κλειδώσουν ή όχι τη συμφωνία, είναι η αύξηση των εισφορών, για την οποία το κουαρτέτο των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ αντιδρούν έντονα, η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, καθώς και σημαντικές διαφοροποιήσεις στους προτεινόμενους συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Σε τρεις "δόσεις" οι μειώσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις στις εισφορές. Αφορούν την περίοδο 2016 - 2018. Η αρχή θα γίνει με μειώσεις σε εφάπαξ, μερίσματα, ΕΚΑΣ, ενδεχομένως και τις επικουρικές. Η συνέχεια θα αφορά τους νέους συνταξιούχους, ορισμένοι θα χάσουν ακόμα και το 20% των αποδοχών τους. Έπονται μειώσεις και στους παλιούς συνταξιούχους. 

Επιμελητήρια: Το Ασφαλιστικό δεν λύνεται μόνο με επιβαρύνσεις. Πλαίσιο προτάσεων για την οριστική επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος, που κατήρτισε το Κέντρο Μελετών (ΚΕΜΕ) του ΕΒΕΑ, απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σημειώνοντας ότι «απαιτείται μια νέα αρχή για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος κυρίως από τους νέους εργαζόμενους». 

Αλεξιάδης: Κρατάμε όλες τις αποδείξεις - και του 2016 - μέχρι νεοτέρας. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για το "μέλλον" των αποδείξεων, προς το παρόν όμως οι φορολογούμενοι οφείλουν να φυλάσσουν εκείνες των προηγούμενων ετών, τις δε αποδείξεις του 2016 πρέπει επίσης να τις κρατούν μέχρι τη νομοθέτηση της επέκτασης των τραπεζικών συναλλαγών. 

Πέθανε η μεγάλη ελληνίδα τραγωδός Αννα ΣυνοδινούΈφυγε σε ηλικία 88 ετών - Υπηρέτησε για περισσότερα από 60 χρόνια τη θεατρική σκηνή - Διετέλεσε βουλευτής και υφυπουργός - Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. 

ΕΛΣΤΑΤ: Πτωτική αλλά ακόμα υψηλή η ανεργία. Πτωτικά κινήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2015, καθώς διαμορφώθηκε στο 24,5% από 26% πέρισυ τον ίδιο μήνα και 24,6% τον Σεπτέμβριο του 2015. 

ΚΟΣΜΟΣ: Πάνω από 60 νεκροί σε επίθεση στη Λιβύη. Φορτηγό παγιδευμένο με εκρητικτικά έπεσε σε σημεόι σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Ζλιτέν της Λιβύης, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 65 άτομα σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. 

Η Κίνα σταματάει τις διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο. Μετά τη δεύτερη διολίσθηση του γενικού δείκτη αυτή την εβδομάδα, οι διαπραγματεύσεις των μετοχών στην Κίνα σταμάτησαν για το υπόλοιπο της Πέμπτης. Στα χρηματιστήρια σε Shanghai και Shenzhen είχε προηγηθεί πτώση άνω του 7%. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα χαμηλώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, η παγκόσμια οικονομία θα προχωρήσει φέτος με αργούς ρυθμούς, καθώς η επιβράδυνση της Κίνας εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή, ενώ Βραζιλία και Ρωσία εξακολουθούν να συρρικνώνονται. 

UBS: 6 "καυτά" ερωτήματα για το 2016. "Μετάβαση". Αυτή είναι η λέξη-κλειδί για την UBS προκειμένου να αποτυπώσει στο ετήσιο report της το κύριο χαρακτηριστικό που διέπει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές αυτή την περίοδο. 

Ο Cameron πιέζει για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ. Ενόψει του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός David Cameron πιέζει για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα του στην Ένωση. 

Διχάζει το επετειακό τεύχος του Charlie Hebdo. Έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, το επετειακό του πρωτοσέλιδο σκίτσο ενός αγριεμένου θεού προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Στο επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας στη Γαλλία. 

Πως ο Obama θα αυστηροποιήσει το δικαίωμα οπλοκατοχής. Η κυβέρνηση του Obama δημοσίευσε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα ρυθμίζει πιο στενά τις πωλήσεις όπλων.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου