5 Ιανουαρίου 2016

Αντικίνητρα ασφάλισης εργαζομένων με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

Αφηρημένα ...Σχόλια 

Πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί μεταρρύθμιση ένα σύστημα ασφάλισης που δημιουργεί κίνητρα για τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, αποσυνδέοντας κατά το δυνατό περισσότερο τις καταβαλλόμενες εισφορές από τι μελλοντικές παροχές, προβλέποντας χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού της τελικής παροχής όσο αυξάνονται τα χρόνια ασφάλισης, θέτοντας πλαφόν στο ποσό της τελικής παροχής!Κάτι τέτοιο φαίνεται να επιχειρείται με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Προφανώς η κυβέρνηση, ποντάροντας στην εκλογική της "πελατεία", επιλέγει να εμφανιστεί ότι "προστατεύει" τους χαμηλόμισθους και τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, έναντι εκείνων των εργαζόμενων που αμείβονται καλύτερα και εισφέρουν περισσότερα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με μια μια ιδιότυπη αναδιανομή της παροχής σε βάρος των δεύτερων. Και όλα αυτά μειώνοντας τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη!

Αντικίνητρα λοιπόν ασφάλισης δημιουργεί το προτεινόμενο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου, καθώς όσο περισσότερα έτη ασφάλισης και υψηλότερο μέσο εισόδημα έχει κανείς, τόσο μικρότερη σύνταξη θα λάβει, σε σχέση πάντα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει. Αντικίνητρα για τη δημόσια ασφάλιση, που εκτός των άλλων ανοίγουν και το δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση.

Και θα "διαπραγματευτεί σκληρά" με τους εταίρους η "αριστερή" κυβέρνηση για να τα πετύχει! Η γνωστή επικοινωνιακή τακτική... Εξάλλου κάποια δυσεπίλυτα προβλήματα τα μεταθέτει στην επόμενη κυβέρνηση!

Μάλλον για μια ακόμη απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρόκειται!






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Από άρθρο στην Καθημερινή σήμερα: "...Όπως εκτιμούν επιστήμονες της κοινωνικής ασφάλισης, η αναδιανομή δεν γίνεται προς όφελος των χαμηλόμισθων, καθώς οι συντάξεις τους παραμένουν κάτω και από τα επίπεδα φτώχειας, αλλά για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ανασφάλιστων και των μακροχρόνια ανέργων. Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η ανατροπή της όποιας ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών - παροχών παράλληλα με τις μειώσεις στις συντάξεις, παρά την αύξηση των εισφορών, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας τόσο για τους υψηλόμισθους όσο και για τους χαμηλόμισθους..."
    Ολόκληρο στο: http://www.kathimerini.gr/844666/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/meigma-perikopwn-primodotei-th-mayrh-ergasia

    ΑπάντησηΔιαγραφή