4 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

Στο 170 σελίδων και 64 άρθρων σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

- Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

- Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δώ και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

- Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.

- Η μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα).

- Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εργατολόγων με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου επέρχονται μειώσεις κατά 15%, στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ -που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 35%- για όσους βγουν σε σύνταξη με το νέο νόμο, αλλά και μειώσεις σε εφάπαξ, επικουρικά και ΕΚΑΣ.

Σημειώνεται ακόμη ότι «Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» σημειώνει το υπουργείο στην πρότασή του, ωστόσο εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής.

Ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου:

Άρθρο 7 Εθνική Σύνταξη
Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ κάθε μήνα.

Άρθρο 8 Ανταποδοτική σύνταξη
1. Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 16 και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών του πίνακα ο οποίος ενσωματώνεται στην παράγραφο 3, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των επόμενων παραγράφων...
Ειδικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης, όπως αποτυπώνονται σε σχετικό πίνακα, καθορίζονται κλιμακωτά από 0,8% έως 2%.

Άρθρο 14 Ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης
Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το καταβαλλόμενο καθαρό ποσό κάθε ατομικής σύνταξης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7 και το άθροισμα του καταβαλλομένου καθαρού ποσού των συντάξεων, που δικαιούται κάθε συνταξιούχος από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, ν.π.δ.δ., ή οιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, το οκταπλάσιο αυτής. Για την διαπίστωση της λήξης του προγράμματος εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου για το "Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης" στο:
http://f-1.gr/protash-ths-kuvernishs-gia-to-asfalitsiko.pdf

Πηγές: Με στοιχεία από tovima.gr και skai.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου