18 Ιανουαρίου 2016

Δεκαέξι κορυφαίοι επιστήμονες στηρίζουν την έρευνα στην Ελλάδα

Δεκαπέντε νομπελίστες και ένας παγκοσμίως καταξιωμένος επιστήμονας θα συνδράμουν την Ελλάδα να διαμορφώσει και να υλοποιήσει τη στρατηγική της στον νευραλγικό, για την πρόοδο κάθε χώρας, τομέα της έρευνας τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι κορυφαίοι επιστήμονες ως ένας φορέας γνωμοδοτικής επιτροπής, θα «προσφέρουν» το ακαδημαϊκό τους παγκόσμιο κύρος, με στόχο οι Ελληνες ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα και να επανέλθουν άλλοι που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων από όλο τον κόσμο για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στην Ελλάδα.

Η στρατηγική βασίζεται στην προσήλωση της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και στα διεθνή πρότυπα αριστείας. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Ιδρυμα που θα εστιάζει στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με διοικητικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες σε ξένα αλλά και ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα.

«Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά ινστιτούτα, διακεκριμένα πανεπιστήμια και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι Ελληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συμβάλλοντας στην επιστημονική ανάπτυξη των χωρών στις οποίες ζουν, αποτελούν καλό παράδειγμα της δυναμικής των Ελλήνων επιστημόνων» ανέφεραν σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Οι «16» επισημαίνουν ακόμα ότι «τα μέτρα και οι πολιτικές πρέπει να περιλαμβάνουν την παράμετρο της ανάπτυξης, γιατί αλλιώς είναι αναποτελεσματικά, εμποδίζουν την πρόοδο και οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση».

Το ελληνικό υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους 16 κορυφαίους επιστήμονες, που υπέγραψαν πρόσφατα υπέρ της Ελλάδας, για να στηρίξουν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα μας. Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο προχωρά σε συνεργασία με στελέχη της DFG και της EIB στον σχεδιασμό για τη θεσμοθέτηση του Ιδρύματος που θα διαχειρίζεται τους πόρους για την έρευνα, οι οποίοι θα είναι πρόσθετοι εκείνων του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών προγραμμάτων Ερευνας. Πρόκειται για το Εθνικό Ιδρυμα Χρηματοδότησης της Ερευνας, όπως θα ονομάζεται.

Το στοιχείο που προτάσσει η ηγεσία του υπουργείου για το Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι η ανεξαρτησία του από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για τη σύνθεση του Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Χρηματοδότησης της Ερευνας, το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο βολιδοσκοπεί σημαντικούς Ελληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: Απόσπασμα δημοσιεύματος στο www.kathimerini.gr
Ολόκληρο το άρθρο του Απόστολου Λακασά στο:
Νομπελίστες σε βοήθεια της Ελλάδας 

Σχετική ανάρτηση: Δεκαπέντε νομπελίστες υπέρ της ανάπτυξης στην Ελλάδα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου