17 Ιανουαρίου 2016

Γερμανικά σχόλια για τον ρεαλιστή Ευκλείδη Τσακαλώτο

Από συμπάθεια μεχρι σαρκασμό εμπεριέχουν πρόσφατα σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων για τον "ρεαλιστή" υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όλοι εκθειάζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο. Ο έλληνας υπουργός οικονομικών έχει γίνει ο νέος «ντάρλινγκ» του ευρωπαϊκού συντηρητικού κατεστημένου, σημειώνει σε δημοσίευμά του στο tovima.gr ο Νίκος Χειλάς. Προ πάντος επαινούν την μετριοπάθεια, τον πραγματισμό, την φλεγματικότητα του - ακόμα και το μελαγχολικό του βλέμμα που φαίνεται να πηγαίνει κουτί στην τρέχουσα αποστολή του. «Σε αντίθεση με τον ιστορικό συμβιβασμό του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, και τη διαχρονική υποτέλεια της Δεξιάς, ο Τσακαλώτος ενσαρκώνει την ιστορική συντριβή της Αριστεράς» λέει γερμανός διπλωμάτης που είναι εξοικειωμένος με τα ελληνικά πράγματα. «Πρόκειται για μια Αριστερά που αναλαμβάνοντας οικειοθελώς τη διαχείριση της ήττας της δεν έχει κανένα λόγο να λάμπει από χαρά».

Και σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου: ...Ο ένας μετά τον άλλο, οι παριστάμενοι υπουργοί τον συνέχαιραν για την «γενναία» απόφασή του, που βάζει τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση της Αθήνας έναντι του ΔΝΤ λόγω και των επικρίσεων που έχει διατυπώσει επανειλημμένως εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ εμπεριέχεται στη δανειακή συμφωνία» λέει ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και δυο ακόμη αποσπάσματα:

Ένα άλλο βασικό θέμα, στο οποίο υπήρξε όμως διάσταση απόψεων, ήταν το ασφαλιστικό. «Το καλό με τον Τσακαλώτο είναι ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές, όπως παλιότερα ο Βαρουφάκης, αλλά είναι πρόθυμος να διαστείλει τα διαπραγματευτικά του όρια σε βαθμό που να μπορεί να βρεθεί κοινός παρανομαστής» λέει η ίδια πηγή. Αυτό, προσθέτει, ήταν αισθητό στη συζήτησή με τον γερμανό (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) οικοδεσπότη του. Συμφωνία ωστόσο δεν βρέθηκε ακόμη - η «διαστολή» δεν ήταν προφανώς ακόμη επαρκής.

Η σημασία που δίνει ο ίδιος, ένας υλιστής-μαρξιστής, σε αντι-υλιστικά αγαθά όπως η εμπιστοσύνη. «Εξηγώ συνεχώς στους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο, ότι όσες περισσότερες ντομάτες τρως, τόσες λιγότερες έχεις. Με την εμπιστοσύνη είναι όμως ακριβώς ανάποδα: Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη διαθέτεις, τόσο περισσότερο μπορείς να την εκμεταλλευθείς» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πώς νιώθουν άραγε, τόσο ο "αριστερός" υπουργός ως «ντάρλινγκ» του ευρωπαϊκού συντηρητικού κατεστημένου, όσο και ο προϊστάμενός του πρωθυπουργός της "αριστερής" κυβέρνησης, διαβάζοντας αυτά τα σχόλια στο Βήμα;

Πηγή: Με Στοιχεία από το www.tovima.gr
Ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα στο: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=769536







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου