9 Ιανουαρίου 2016

Κάθε μέρα πρωταπριλιά για κάποια sites

Απατηλά δημοσιεύματα που κατακλύζουν το διαδίκτυο, κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για λόγους προβολής, έχουν γίνει πια καθημερινό φαινόμενο. Πρόκειται για κείμενα εντυπωσιακά, ενδεχομένως αληθοφανή με συνοδεία εικόνας, που προσπαθούν να πείσουν. Αλλά διαβάζοντάς τα με λίγη προσοχή καταλαβαίνεις... Και όταν η φαντασία στερέψει δεν διστάζουν να αναπαράγουν ακόμα και παλιότερα πρωταπριλιάτικα αστεία, που τα εμφανίζουν σαν πραγματικότητα! 

Σε ένα τέτοιου είδους δημοσίευμα (στο katohika.gr με πηγή pentapostagma.gr) έπεσε και πάλι το μάτι μου σήμερα. Διάβασα εκεί λοιπόν: 

Τίτλος: "Βρέθηκε η Πύλη του Άδη και φρουρείται από τον στρατό!"  
Και το αφήγημα ξεκινάει ως εξής: "Aμύθητος αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε στη Μεσσηνία. Άνω του ενός δισ. ευρώ εκτιμάται μόνο η αξία των χρυσών κτερισμάτων!!! Η πύλη του Άδη στην Ιθώμη και το μεγάλο μυστικό!!! Ναι όσο απίστευτο και να φαίνεται, βρέθηκε ο θολωτός τάφος του θρυλικού Βασιλιά της Αρχαίας Μεσσήνης, Αριστόδημου..." ! 

Και η εικόνα που το συνοδεύει: 

Ψάχνοντάς το κάπως, είδα πως η ίδια ακριβώς ψεύτικη ιστορία είχε κυκλοφορήσει και παλιότερα (το 2013) σε τοπικά sites. Τότε το enet.gr (Ελευθεροτυπία) το είχε διαψεύσει αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Τοπικό σάιτ της Μεσσηνίας αναπαρήγαγε χθες ένα παλιό πρωταπριλιάτικο αστείο σαν πραγματικότητα. Το αστείο έλεγε ότι βρέθηκε «η πύλη του Αδη στην Ιθώμη» και «ο θολωτός τάφος του θρυλικού βασιλιά της Αρχαίας Μεσσήνης Αριστόδημου»..."  

Προσοχή λοιπόν. Ας έχουμε υπόψη μας και την παλιά παροιμία που λέει: "Από όσα ακούς μην πιστεύεις τίποτα και από όσα βλέπεις πίστευε μόνο τα μισά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου