4 Φεβρουαρίου 2016

Κύπρος: «Μόνο το 20% των Κερυνειωτών θα επιστρέψει»

Τον χαρακτήρισαν προδότη, τουρκοπροσκυνημένο και ανθέλληνα. Ωστόσο ο δήμαρχος Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, δεν φαίνεται να δίνει σημασία στους χαρακτηρισμούς. Αντίθετα, όπως δηλώνει στον «Ρεπόρτερ», θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε όσους Κερυνειώτες το επιθυμούν, να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιουσίες τους. 

Μακριά από συνθήματα και πατριωτικές εξάρσεις, ο Γλαύκος Καριόλου παρουσιάζεται έτοιμος «να συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο», προκειμένου να προωθήσει την υπόθεση της πόλης του. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους συνεπαρχιώτες του, επισκέπτεται συχνά την πόλη που εκπροσωπεί, χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τους Τουρκοκύπριους, ενώ για την επίτευξη των στόχων που έθεσε, δεν διστάζει να συνεργαστεί ακόμη και με κυπριοποιημένους έποικους. 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης, οι απόψεις του δεν χωράνε σε κομματικά στεγανά. Δεν έχει πρόβλημα να ζήσει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, συζητά το ενδεχόμενο ύπαρξης μεταβατικής περιόδου και ζητά επιτακτικά από το κράτος να προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας για να διασαφηνιστούν οι πραγματικές προθέσεις και αξιώσεις των Κερυνειωτών. 

Κάποιες από τις απόψεις του Γλαύκου Καριόλου, όπως ο ίδιος τις διατύπωσε στη συνέντευξή του στον «Ρεπόρτερ», στη συνέχεια:

"Για μένα η φράση «αγωνίζομαι για λύση» δεν είναι αόριστη, αλλά συγκεκριμένη, πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη. Πρώτη διάσταση, αγωνιζόμαστε σε φιλικό περιβάλλον προσπαθώντας να πείσουμε φίλους και γνωστούς για το δίκαιό μας. Δεύτερη διάσταση, μέσα στην κατοχή, αγωνιζόμαστε χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με τους Τουρκοκύπριους, προσπαθώντας να μάθουμε πώς ζουν, ποιες είναι οι συνήθειες και τα πιστεύω τους. Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από «πλαστικές ταυτότητες», περνούμε και αγωνιζόμαστε στα κατεχόμενα αναστηλώνοντας και συντηρώντας μνημεία και εκκλησίες. Τρίτη διάσταση, αγωνιζόμαστε χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία του διαδικτύου, προκειμένου να ερχόμαστε σε επαφή με όποιον μπορεί να βοηθήσει και στις δύο πλευρές του οδοφράγματος. Και τέλος, τέταρτη διάσταση, αγωνιζόμαστε μέσα στην ίδια την Τουρκία, αναπτύσσοντας τις απόψεις μας από όποιο βήμα είναι διαθέσιμο"... 

"Θέλουμε μια καλή λύση, όχι μια οποιαδήποτε λύση. Πρέπει να κινηθούμε νούσιμα. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες και ειδικά τις ανάγκες της Τουρκίας σε ενέργεια. Η Τουρκία είναι ένας κολοσσός, μια χώρα με αναπτυσσόμενη βαριά βιομηχανία, μια χώρα που χρειάζεται μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Με λύση του Κυπριακού και με εξομάλυνση των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία μπορεί να ευελπιστεί σε καλύτερες μέρες"... 

Σε ερώτηση, αν λέει «ναι» και στη διέλευση του αγωγού από την Τουρκία; η απάντησή του είναι: 
"Βεβαίως! Εφόσον φυσικά η Τουρκία αποσυρθεί πλήρως από την πατρίδα μας". 

Στην ερώτηση, πόσοι Κερυνειώτες και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση Κερύνεια; η απάντησή του είναι: 
"Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για ν’ απαντήσω στην ερώτηση αυτή. Θεωρώ αδικαιολόγητο το γεγονός ότι, για 42 σχεδόν χρόνια, το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε μια επιστημονική έρευνα για να διακριβώσει τις πραγματικές προθέσεις των συνεπαρχιωτών μου"... "Πρέπει να υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι θα επιστραφεί στους πρόσφυγες η περιουσία που είχαν πριν από το ’74 και, δεύτερον, ότι θα νιώθουν ασφάλεια. Δεν μπορείς να ζεις σ’ έναν τόπο υπό διαρκή απειλή. Βέβαια, την ίδια στιγμή, οφείλω να σημειώσω ότι αν αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και εκλείψει η απειλή από πλευράς Τουρκίας, ο απλός κόσμος θα βρει τρόπο να συμβιώσει ειρηνικά"... "Μπορεί να μην υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα, ωστόσο τα δικά μου στοιχεία και η διαίσθηση λένε ότι μόλις το 18% - 20% των Κερυνειωτών είναι πρόθυμοι και αποφασισμένοι να επιστρέψουν σήμερα υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Εάν οι συνθήκες βελτιωθούν, μπορεί στα επόμενα 10 - 15 χρόνια το ποσοστό αυτό ν’ ανέλθει μέχρι το 50%. Ίσως δηλαδή μιλούμε μόνο για 6 - 7 χιλιάδες άτομα"... 

Πηγή: www.reporter.com.cy 
Ολόκληρη η συνέντευξη στο Γιώργο Παυλίδη στο: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου