5 Φεβρουαρίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 5.2.2016

(upd) Τσακαλώτος: Απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδοςΤην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Παρασκευής με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία έκλεισε και τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ψυχρολουσία από Κομισιόν, ΔΝΤ Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016 και το 2017, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητάει πλέον και η Κομισιόν, συντασσόμενη με το ΔΝΤ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα. 

Αιχμές Κυβέρνησης κατά χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για το προσφυγικό. Κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν σε μία σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) ότι παρά την κοινή δέσμευση της Ε.Ε. στο προσφυγικό, προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων να κλείσουν και τα σύνορα της Ελλάδας. 

Κομμένη η Ελλάδα στα δύο. Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα είναι και την Παρασκευή κλειστά τα Τέμπη, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης οι αγρότες του μπλόκου. 

Πρόσκληση προς τους αγρότες για διάλογο στη Βουλή. Την αλλαγή του σε βάρος της δυσμενούς κλίματος με ταχύτατες και πυκνές κινήσεις επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του Κοινοβουλίου, μία ημέρα μετά την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και την ώρα που τα μηνύματα από τα αγροτικά μπλόκα κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τσίπρας: Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα σηκώνει τεράστιο βάρος αλλά τηρεί τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς το προσφυγικό και το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι, τόνισε ο πρωθυπουργός, που υποδέχτηκε τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

Χρηματοδότηση προς την Aγκυρα με αυστηρούς όρους. Η εξαμερής, στην οποία μετείχε και ο κ. Τσίπρας, αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των τουρκικών δεσμεύσεων. Η εξαμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Αυστριακού καγκελαρίου, Βέρνερ Φάιμαν, του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Κατρούγκαλος: Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες είχαν μάθει να μην πληρώνουν. «Οι θεσμοί έθεσαν θέμα εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης, αλλά δεν έθεσαν κόκκινες γραμμές» δήλωσε στον Ant1 ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν μείωση των κύριων συντάξεων σε αυτή την φάση αλλά, όπως σημείωσε «Δεν γνωρίζω, τι προτίθενται να κάνουν μετά».

Πρώτη φορά έκλεισαν μαγαζιά στην απεργία. Περίπου 50.000 δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, αυτοκινητιστές διαδήλωσαν χθες κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή είχε όγκο, παλμό, ενώ δεν έλειψαν και τα συνήθη επεισόδια με ομάδες κουκουλοφόρων. 

Ένστολη διαμαρτυρία έξω από το Μαξίμου Διαμαρτυρία δέκα συνδικαλιστών της αστυνομίας λίγο πριν τις 9 το πρωί απέναντι από το Μαξίμου. Αιφνιδίασαν την φρουρά και σήκωσαν πανό με συνθήματα κατά του ασφαλιστικού, ενώ πριν από λίγο αποχώρησαν. 

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ. Υπερβολική, μη απαραίτητη και αυθαίρετη, χαρακτήρισε η επιτροπή του ΟΗΕ την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, ενώ τόνισε πως είναι αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα της κράτησης για κάποιον που δεν έχει περάσει δίκη.

Ανικανοποίητοι οι 28 της ΕΕ από τον συμβιβασμό που πρότεινε στη Βρετανία ο Τούσκ. Κανένας από τους 28 ηγέτες δεν είναι ικανοποιημένος από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες με στόχο να αποτραπεί μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Brexit, δήλωσαν χθες βράδυ πηγές, προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. 

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου βρίσκεται ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την αποτυχία του Μαριάνο Ραχόι. Ο Σάντσεθ έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί περίπου έναν μήνα για να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο και έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων. 


Η ΕΚΤ σκέφτεται να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ .Ηη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εξετάζει κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. H aπόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο - Επιφυλάξεις από την Κεντρική Γερμανική Τράπεζα.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου