5 Φεβρουαρίου 2016

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ

Υπερβολική, μη απαραίτητη και αυθαίρετη, χαρακτήρισε η επιτροπή του ΟΗΕ την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, ενώ τόνισε πως είναι αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα της κράτησης για κάποιον που δεν έχει περάσει δίκη.

Η επιτροπή αποφάνθηκε πως ο φόβος της έκδοσης στις ΗΠΑ οδήγησε στην κράτηση, στην απομόνωση δηλαδή του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ (Δημοκρατίας του Ισημερινού) στο Λονδίνο, προκειμένου να μη συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα της επιτροπής υπέρ του χαρακτηρισμού της κράτησης ως «αυθαίρετης» είναι η στέρηση του δικαιώματος του Ασάνζ να ακουστεί και να αποδείξει την αθωότητά του.

Τα μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν τον εγκλεισμό του Ασάνζ στην πρεσβεία, πνευματικό μαρτύριο ενώ οι συνθήκες κράτησής του υπήρξαν ελλείπεις σε σχέση με τους κανόνες που υπαγορεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, η επιτροπή δήλωσε πως θεωρεί απαραίτητο, ο ιδρυτής του WikiLeaks να αποζημιωθεί τόσο από το Ην. Βασίλειο όσο και από τη Σουηδία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ,o οποίος εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου μέσω skype, δήλωσε ικανοποίηση για την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον αρμόδια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τη στάση του Υπ. Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «γελοία», ο Ασανζ σχολίασε «Διάβασα τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος χαρακτήρισε γελοίο το πόρισμα της επιτροπής και τα θεωρώ πολύ κατώτερα της θέσης που κατέχει και ιδιαίτερα προσβλητικά για τον ΟΗΕ»

Σημειώνεται ότι ο Τζούλιαν Ασάντζ ίδρυσε τo WikiLeaks το 2006, υποσχόμενος ότι η ιστοσελίδα θα προφυλάσσει την ανωνυμία των πηγών και δεν θα διστάζει να δημοσιεύσει το υλικό που λαμβάνει. Ο Ασάντζ μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μετά τη δημοσίευση 500.000 στρατιωτικών αρχείων για τους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και 250.000 διπλωματικών εγγράφων που έριξαν φως στην παγκόσμια διπλωματική Ιστορία των τελευταίων ετών.

Πηγές: 
www.kathimerini.grBBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου