11 Μαρτίου 2016

Σημαντικά ιστορικά ευρήματα στη Ραφήνα

Ένα σημαντικό μνημείο της νεώτερης ιστορίας, που θα πρέπει όχι μόνο να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί «ξέθαψε» η σκαπάνη του ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) στο Οχυρό της Ραφήνας,
στη συνέχεια παλαιοτέρων ευρημάτων που αφορούν οχυρωματικά έργα των Γερμανών σε λόφο της Ραφήνας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία τότε χρησίμευαν για τον έλεγχο του κόλπου απο τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη. 

Σύμφωνα με το Rafina Pikermi News, σε μια συνολική έκταση 266 χιλ. τμ περίπου, οι ερευνητές του ΤΕΝΞ εντόπισαν αρχικά μεγάλο όγκο μεταλλικών αντικειμένων (οπλισμός σκυροδέματος), τα οποια έδωσαν το σήμα. Στη συνέχεια, σε μικρό βάθος ανακάλυψαν, εκτός από πυρομαχικά, σημαντικά οχυρωματικά έργα που είχαν σκεπαστεί από μεγάλους όγκους χώματος.


Συγκεκριμένα βρέθηκε μια μεγάλη βάση για ανοικτή θέση βαρέος πυροβόλου, μια από τις πέντε θέσεις που κατασκεύασαν πάνω στο λόφο οι Γερμανοί, καθώς και αποθήκες, δεξαμενές, ορύγματα, καταλύματα, υπόγειες στοές, ράγες και καλώδια τηλεπικοινωνιών, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν και το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρών πάνω στο Λόφο. Επίσης βρέθηκαν βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και υπολείμματα από γεμίσματα πυρομαχικών.


Το Οχυρό καταλαμβάνει ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ραφήνας, μιας και οι Γερμανοί, από τον 
Μάιο του 1941, υποχρέωσαν όλους τους κατοίκους σε καταναγκαστικά έργα για την κατασκευή του.

Με την αναχώρησή τους από την Ραφήνα, τον Οκτώβρη του 1944, οι Γερμανοί ανατίναξαν μεγάλο μέρος του Οχυρού, αλλά μεγάλο κομμάτι του από υπόγειες τσιμεντένιες στοές και θαλάμους –λόγω της καλής κατασκευής του– έμειναν ανέπαφα.

Πηγή: www.rpn.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου