27 Μαρτίου 2016

Και Ομάδα Προσφύγων στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Ομάδα αθλητών θα εκπροσωπήσει τους πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Ανάμεσα στους πέντε έως δέκα πρόσφυγες που θα αποτελούν την ομάδα αναμένεται να είναι και η Γιούσρα Μαρντίνι από τη Συρία.
 
Το περασμένο καλοκαίρι η Γιούσρα Μαρντίνι και η αδελφή της Σάρα έφυγαν από το σπίτι τους στη Δαμασκό με πρώτο προορισμό τη Βηρυτό, μετά την Κωνσταντινούπολη και τελικά τη Σμύρνη, όπου κατόρθωσαν να μπουν σε φουσκωτή βάρκα προς τη Λέσβο. Μισή ώρα αφότου έφυγαν από τα τουρκικά παράλια η μηχανή σταμάτησε και η βάρκα που είχε 20 άτομα, αντί για 6-7 όπως έπρεπε, κόντευε να ανατραπεί. Η Γιούσρα, η Σάρα και άλλη μία γυναίκα βούτηξαν στο νερό και οδήγησαν τη βάρκα, σπρώχνοντας και τραβώντας την στην ελληνική ακτή. Μόνο αυτές άλλωστε από τους επιβάτες της βάρκας ήξεραν να κολυμπούν. «Θεώρησα ότι θα ήταν κρίμα να πνιγώ στη θάλασσα, αφού είμαι κολυμβήτρια», είπε η 18χρονη Γιούσρα σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο πριν από λίγες μέρες.

Ζώντας πλέον στη Γερμανία και κάνοντας προπονήσεις εκεί, η Γιούσρα Μαρντίνι (φωτογραφία αριστερά) είναι μία από τους 43 αθλητές-αθλήτριες από όλο τον κόσμο που αν και έχουν φύγει από τις πατρίδες τους, παλεύουν για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η ΔΟΕ θα παρέχει στους πρόσφυγες προπονητές και θα καλύψει τις μετακινήσεις και τα έξοδά τους.

«Καλωσορίζοντας την ομάδα ROA (Refugee Olympic Athletes) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Μην έχοντας μια εθνική ομάδα για να διαγωνιστούν, χωρίς σημαία να ακολουθήσουν, χωρίς εθνικό ύμνο, αυτοί οι αθλητές- πρόσφυγες θα καλωσοριστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή Σημαία και τον Ολυμπιακό Ύμνο. Θα ζουν μαζί με τους υπόλοιπους 11.000 αθλητές από 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στο Ολυμπιακό Χωριό», ανέφερε η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Πέρα από τη Μαρντίνι, η ΔΟΕ ανακοίνωσε τα ονόματα δύο ακόμη αθλητών-προσφύγων: Πρόκειται για τη Ραχελέχ Ασεμανί, την Ιρανή αθλήτρια του τάε κβο ντο που ζει πλέον στο Βέλγιο, και τον Ποπόλε Μισένγκα, που το 2013 ζήτησε άσυλο από τη Βραζιλία, ενώ εκπροσωπούσε το Κονγκό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο στο Ρίο.

Από τους υπόλοιπους 40 αθλητές, που είναι όλοι ηλικίας 17 έως 30 ετών, πάνω από τους μισούς «εντοπίστηκαν» στο στρατόπεδο προσφύγων της Κακούμα στη βορειοδυτική Κένυα, 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το ρημαγμένο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν.

Ο Πέρε Μιρό, ο διευθυντής του προγράμματος ολυμπιακής αλληλεγγύης της ΔΟΕ, που είναι πίσω από την ομάδα των προσφύγων, είπε ότι μόλις επισκέφθηκε το στρατόπεδο εκείνο τον Ιανουάριο πείστηκε «περισσότερο από ποτέ ότι μια ομάδα προσφύγων θα άξιζε τον κόπο». Ετσι, με τη βοήθεια της ολυμπιακής επιτροπής της Κένυας η ΔΟΕ διεξήγαγε προκριματικά και επέλεξε 23 αθλητές που μπορούν να πάρουν την πρόκριση για το Ρίο, κυρίως δρομείς μεσαίων αποστάσεων από το Νότιο Σουδάν, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. 

Η ομάδα των προσφύγων θα έχει ως ύμνο της τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και σύμβολό της θα είναι η Ολυμπιακή σημαία. Στην τελετή έναρξης της 5ης Αυγούστου θα εισέλθει προτελευταία στο στάδιο Μαρακανά, ακριβώς πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία.

Πηγές: Στοιχεία από 
www.huffingtonpost.grwww.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου