5 Μαρτίου 2016

Η Αργεντινή ενώπιον ουσιαστικών προκλήσεων μετά τη συμφωνία με τα hedge funds

Η Αργεντινή, μετά τη συμφωνία που πέτυχε με τα hedge funds κατόχους ομολόγων της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με ουσιαστικές προκλήσεις, εχοντας τώρα τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές, 15 χρόνια μετά τη στάση πληρωμών του 2001.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, δεσμεύει το Μπουένος Αϊρες να καταβάλει στα hedge funds 4,65 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο του 75% των αξιώσεων που προέβαλαν τα funds. Παράλληλα, όμως, δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές, αλλά και να αποπληρώσει τους υπόλοιπους ομολογιούχους της καθώς απελευθερώνει τα κεφάλαια ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων που βρίσκονται παγιδευμένα από τον Ιούνιο του 2014, όταν η χώρα εξαναγκάστηκε σε τεχνική στάση πληρωμών εξαιτίας της νομικής διαμάχης της με τα τέσσερα hedge funds.

Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, που έχουν ήδη διαβρωθεί σημαντικά από τα χρόνια αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές. Προτίθεται, έτσι, να εκδώσει νέο χρέος, που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα είναι αξίας 15 δισ. δολαρίων για να αποπληρώσει τα funds. Κι ενώ παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως οι καιροί είναι χαλεποί για τις αναδυόμενες αγορές, όλα δείχνουν πως η Αργεντινή φαίνεται ήδη ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές. Από την αρχή του έτους ο δείκτης Merval του Χρηματιστηρίου του Μπουένος Αϊρες έχει καταγράψει κέρδη 12% σε μια περίοδο που υποχωρούσαν συντονισμένα οι αγορές σε όλον τον κόσμο. Η είδηση άλλωστε, ότι η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, κατόρθωσε να συμφωνήσει με τα τέσσερα funds που απαιτούσαν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο, οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων της και σε υποχώρηση τις αποδόσεις τους.

Την ίδια στιγμή όμως η κατάσταση στη χώρα, όπως την αποτύπωσε ο νέος πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, είναι δυσοίωνη, με την οικονομία να παραπαίει και τους κατοίκους να υποφέρουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Καθολικού Πανεπιστημίου που επικαλέστηκε ο Αργεντίνος πρόεδρος, το 29% κατοίκων της χώρας ζει σε συνθήκες ένδειας, το 6% είναι κυριολεκτικά εξαθλιωμένο, το 42% δεν έχει πρόσβαση σε αποχέτευση, το 13% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τουλάχιστον το 40% δεν έχει πρόσβαση στο δίκτυο του φυσικού αερίου.

Την ευθύνη, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, φέρει η κυβέρνηση της τέως προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ που με την πολιτική τής «κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης» οδήγησε την Αργεντινή «στη φτώχεια και στον αποκλεισμό». Η τέως πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί τον Απρίλιο ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς κλήθηκε από δικαστήριο της χώρας να απαντήσει σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνησή της την αγορά παραγώγων.

Πηγή: 
www.kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου