11 Απριλίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 11.4.2016

(upd) Αισιοδοξία αξιωματούχων για ντιλ κυβέρνησης - κουαρτέτου τα ξημερώματα της Τρίτης Πληροφορίες του «Βήματος» για νέα ανταλλαγή κειμένων η οποία φαίνεται να λύνει τους κόμπους για καταρχήν συμφωνία τις επόμενες ώρες. Πιθανό πλέον να ταξιδέψουν με καλούς οιωνούς στην Ουάσινγκτον οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης.

Νωρίτερα γράφαμε: Διεκόπη στις 7 το πρωί της Δευτέρας, χωρίς συμφωνία, ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-κουαρτέτου. «Κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Άλλη μία νύχτα...» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στις 06.50 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χίλτον και μετά από εννά ώρες διαπραγματεύσεων. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 4 το απόγευμα - «Παρέλαση» Υπουργών τα ξημερώματα. Εκλήθη από την κυβέρνηση ο Στουρνάρας ο οποίος δήλωσε: «έχουμε φτάσει κοντά» - Κλείδωσαν τα φορολογικά - Διαφωνία στο Ασφαλιστικό- Προσλήψεις σε Παιδεία-Υγεία - τον Σεπτέμβριο τα Ειδικά Μισθολόγια. 

Αλ. Τσίπρα - Αν. Κόστα: Κοινό το όραμα εναλλακτικών πολιτικών στην Ευρώπη. Στην κοινή διακήρυξη κατά της λιτότητας που υπέγραψαν οι δύο χώρες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως είπε αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα των δύο χωρών να επιστρέψει η Ευρώπη στις κοινές της αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς ΠΓΔΜ. Οταν χώρες γειτονικές συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στους πρόσφυγες «είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τις «αδιανόητες» και «απαράδεκτες» για τον ανθρωπισμό συμπεριφορές των δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη. 

Αιχμές από ΠΓΔΜ για τη στάση της ελληνικής αστυνομίας στα επεισόδια της Ειδομένης. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι τραυματίσθηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα. Aναφέρεi ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Επίσης αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. 

Τόσκας: Οι χθεσινοί δαρμένοι μετανάστες θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές. Επέμεινε μέσω του ΣΚΑΙ ο Νίκος Τόσκας ότι χθες οι σκοπιανοί αστυνομικοί έδρασαν στο δικό τους έδαφος και όχι στο ελληνικό. 

Μυστικοί αστυνομικοί της Europol στο Αιγαίο. Μυστικοί αστυνομικοί της Europol βρίσκονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιφορτισμένοι με άκρως ευαίσθητη αποστολή: να εντοπίζουν υπόπτους για συνεργασία με τον ISIS ανάμεσα σε παρατύπως εισερχομένους μετανάστες. 

Λαγκάρντ: Τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αλλά και την υπερτίμηση της ικανότητας της Ελλάδας να υποστηρίξει και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα,εντοπίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στο περιοδικό του πρακτορείου Bloomberg, τα βασικά λάθη του Ταμείου. 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έρευνα 
Και διατάξεις για τα ΑΕΙ, αλλά όχι η επίμαχη για την ιδιωτική εκπαίδευση. Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με διατάξεις που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα κατεύθυνσης του ερευνητικού συστήματος, αλλά και «σοβαρά λειτουργικά προβλήματα».

Ο Σαμαράς μηνύει την Ολγα Γεροβασίλη και τρία ΜΜΕ για τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής μελών της οικογενείας του στην λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Σαμαράς θα υποβάλει άμεσα μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Παραπολιτικά, Κουτί της Πανδώρας και Δημοκρατία) για όσα εν γνώση τους, ψευδή και συκοφαντικά, έγραψαν και είπαν σε βάρος του». 

Liberation: Επιδεικτικά απούσα η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό - Η ακροδεξιά θεριεύει. Σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χίο αμέσως μετά τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. 

Ομπάμα: Η επόμενη μέρα της Λιβύης «το χειρότερο λάθος» της προεδρίας μου. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής του Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη -η οποία βρίσκεται σήμερα βυθισμένη στο χάος. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη το 2011 ήταν «σωστή» κίνηση. 

Oι BRICS αποκτούν αναπτυξιακή τράπεζα. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική, γνωστές ως BRICS, στέλνουν ένα μήνυμα με την νέα αναπτυξιακή τους τράπεζα: ότι δεν εξαρτώνται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Κίνα έδωσε το μεγαλύτερο ποσό για το αρχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας ότι η έδρα της New Development Bank (NDB) θα είναι η Σαγκάη. Ως αντάλλαγμα ο πρόεδρος της τράπεζας ορίζεται εκ περιτροπής από όλες τις χώρες BRICS. 

Ρωσία: Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στον Β. Καύκασο, το πρωί της Δευτέρας. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε χωριό της περιοχής της Σταυρούπολης. Οι τρεις βομβιστές σκοτώθηκαν επί τόπου και όπως αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων, δεν υπήρξαν θύματα ή τρυματισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου