5 Απριλίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 5.4.2016

(upd) Βερολίνο: Δεν θα αφήσουμε τους Ελληνες να χαλάσουν τη συμμαχία μας με το ΔΝΤ. Συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ στη σκιά των υποκλοπών. Το σύνθημα στο Βερολίνο είναι σήμερα: «Δεν αφήνουμε τους Έλληνες να μας διαιρέσουν». Η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ παραμένουν ενωμένοι έναντι της Αθήνας
και δεν της επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει εναντίον της ενότητάς τους οποιεσδήποτε αποκαλύψεις από υποκλοπές.

Λαγκάρντ: Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προτεραιότητα. «Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο, γιατί αυτό μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη επέμβαση στο χρέος», υπογράμμισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρινίζοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει προτεραιότητα. 


F.T.: Ανεύθυνες τακτικές από τον Αλέξη Τσίπρα. «Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατασκεύασε την κρίση σε μια προσπάθεια να διώξει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες, τότε οι τακτικές της είναι ανεύθυνες» σχολιάζουν οι Financial Times (F.T.) σε άρθρο τους που αναφέρεται στη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου. Παράλληλα τονίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης. 

Απορρίφθηκε το αίτημα Βενιζέλου να κληθούν ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα των «υποκλοπών» που το περιεχόμενό τους δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks, και με στόχο -όπως είπε- να σταλεί το μήνυμα διεθνώς ότι η ελληνική είναι ευνομούμενη πολιτεία. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψαν την επιχειρηματολογία.

EΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Βερολίνο: συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν τίθεται θέμα κουρέματος. Ουδέν νεώτερο από τη Γερμανία. Παρά τις διαρροές, οι θέσεις της χώρας απέναντι στην Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το Πάσχα "υπό προυποθέσεις". 

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και ζητεί «ανακωχή» με το ΔΝΤ. Πακέτο προτάσεων για περικοπές δαπανών έχουν ετοιμάσει Τσακαλώτος - Χουλιαράκης - Σε βαρύ κλίμα οι διαπραγματεύσεις μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου - Σε ρόλο γεφυροποιού οι Ευρωπαίοι.

Μετά την αδράνεια, η Αθήνα επιδιώκει τριμερή με Τίρανα και Ρώμη για να αποφύγει τα χειρότερα στο Προσφυγικό. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 7 Απριλίου με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και την αστυνομική συνεργασία. 

Ομπάμα: Η Ελλάδα θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση. Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό της ελληνικής εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου που παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο.

ΤτΕ: Η PQH ειδικός εκκαθαριστής όλων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζα της Ελλάδος, η ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag, αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων, τα περιουσιακά στοιχείων των οποίων ανέρχεται σε περίπου 9 δισεκ. ευρώ.

PANAMA PAPERS. Το κλειδί για τη διαφάνεια των συναλλαγών έχουν οι τράπεζες. Ο πολιτικός των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των εγγράφων του Παναμά δήλωσε πως οι τράπεζες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών. 

Κίνα: Μπλόκο στο Διαδίκτυο η λύση για τα Panama Papers Το Πεκίνο μπλοκάρει τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που αφορούν την υπόθεση και περιορίζεται μόνο στις γενικές και αθώες αναφορές. Στην κινεζική επικράτεια το σκάνδαλο αφορά... τον Μέσι!


Διορία μέχρι τις 15 Απριλίου δίνει στην Ελλάδα η FIFA. Διορία μέχρι τις 15 Απριλίου δίνει η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, για να ανακαλέσει την απόφαση διακοπής του κυπέλλου Ελλάδας. Η σχετική επιστολή ήταν σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος. 

Eκδοση στην Κύπρο του Μπουλούτα αποφάσισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δ. Δασούλας, πρότεινε ο Ευθ. Μπουλούτας, στενός συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου, να εκδοθεί στην Κύπρο για ένα (τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών) από τα τέσσερα αδικήματα που τον εκζητούν οι δικαστικές Κυπριακές αρχές σχετικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Τα Panama Papers «έριξαν» τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, στον απόηχο της διαρροής των «Εγγράφων του Παναμά», μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον να κάνει δεκτό το αίτημά του για διάλυση της Βουλής και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, αφού η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.
Νωρίτρα Γράφαμε: Με φόντο τα Panama Papers οι Ισλανδοί εναντίον του πρωθυπουργού τους. Η αντιπολίτευση στην Ισλανδία υπέβαλε πρόταση μομφής, ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον. Αν και ο ίδιος αποκλείει την αποχώρηση, η πίεση εναντίον του με φόντο τα Panama Papers είναι ασφυκτική. 

Κάμερον: «Δεν διαθέτω μετοχές ή υπεράκτιες εταιρείες». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει καμία μετοχή, ούτε είναι κάτοχος offshore εταιρειών, μετά την αποκάλυψη ότι το όνομα του πατέρα του είχε περιληφθεί στον κατάλογο (Panama Papers) των πελατών μιας νομικής εταιρείας, με έδρα τον Παναμά, που ίδρυε τέτοιες εταιρείες.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου