1 Απριλίου 2016

Το φαινόμενο της Ομίχλης

Ομίχλη έχει καλύψει σήμερα το πρωί πολλές περιοχές της χώρας. 'Ομως τι ακριβώς είναι η ομίχλη; και πως αυτή δημιουργείται; Κάποιες απαντήσεις από το meteo.gr στη συνέχεια:

Η Ομίχλη δημιουργείται από τη συμπύκνωση των υδρατμών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας,
με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου αριθμού υδροσταγονιδίων. Τα σταγονίδια αυτά διαχέουν το φως σε όλες τις διευθύνσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ορατότητας. Με άλλα λόγια, η ομίχλη είναι ένα σύννεφο, η βάση του οποίου ακουμπά στην επιφάνεια της γης.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί ανά τον κόσμο αναφέρουν την παρουσία ομίχλης όταν η ορατότητα είναι μικρότερη από 100 μέτρα. Δύο είναι οι κυριότεροι τρόποι σχηματισμού της ομίχλης. 

Ομίχλη ακτινοβολίας: δημιουργείται κυρίως τις νύχτες χωρίς σύννεφα, όταν λόγω της ψύξης της επιφάνειας της γης (λόγω ακτινοβολίας) ψύχεται και ο υπερκείμενος αέρας. Η σχετική υγρασία αρχίζει να ανεβαίνει και όταν φτάσει στο 100% οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε υδροσταγονίδια με αποτέλεσμα τη δημιουργία ομίχλης. Το πάχος της ομίχλης ποικίλει από 1-300 μέτρα. Η απουσία ανέμων ευνοεί την δημιουργία ομίχλης καθώς και την εμμονή του φαινομένου για αρκετές ώρες πάνω από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Με το ξημέρωμα, η ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει στη γη αρχίζει σιγά-σιγά να ζεσταίνει τον αέρα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξάτμιση των υδροσταγονιδίων και τη διάλυση της ομίχλης. Το Σχήμα 1 δίνει τη διαδικασία αυτή. Η ομίχλη ακτινοβολίας παρουσιάζεται σχεδόν πάντα στην ξηρά και σχηματίζεται πιο εύκολα στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις (μέσα στις πόλεις, η απορρόφηση θερμότητας από τα κτήρια και την άσφαλτο δεν ευνοεί την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας) Στην Ελλάδα ομίχλη ακτινοβολίας παρουσιάζεται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (πχ. Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα κυρίως στις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. 

Ομίχλη μεταφοράς: δημιουργείται από τη μεταφορά θερμού αέρα πάνω από μια ψυχρή επιφάνεια. Για παράδειγμα, αν μάζες θερμού και υγρού αέρα που βρίσκονται πάνω από μια θαλάσσια περιοχή μετακινηθούν πάνω από την ξηρά (η επιφανειακή θερμοκρασία της οποίας το χειμώνα είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτήν της θάλασσας), ψύχονται με αποτέλεσμα πάλι τη συμπύκνωση των υδρατμών και το σχηματισμό ομίχλης. Η ομίχλη μεταφοράς μπορεί να δημιουργηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σε αντίθεση με την ομίχλη ακτινοβολίας η οποία σχηματίζεται σχεδόν πάντα τη νύχτα. Η ομίχλη μεταφοράς διαλύεται συνήθως όταν η διεύθυνση του ανέμου αλλάξει ή όταν ενισχυθεί ο επιφανειακός άνεμος. Ομίχλη πάνω από τη θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ομίχλη μεταφοράς, εφόσον η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει ποτέ τόσο χαμηλά ώστε να σχηματιστεί ομίχλη ακτινοβολίας. Το Σχήμα 2 δίνει τη διαδικασία σχηματισμού ομίχλης μεταφοράς. 

Πηγή: meteo.gr/the_fog 

Σχετική ανάρτηση:
Το Αφηρημένο Blog: Γλάροι στην ομίχλη






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ως Ομίχλη μεταφοράς χαρακτηρίστηκε στο meteo.gr η ομίχλη που παρατηρήθηκε κατά το πρωινό της 1ης Απρίλη σε περιοχές κυριώς του Βορείου Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή