12 Απριλίου 2016

Ομπάμα: Η επόμενη μέρα της Λιβύης «το χειρότερο λάθος μου»

Την αποτυχία στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, εκτιμά ως το μεγαλύτερο λάθος στη θητεία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο Fox και ερωτηθείς για το χειρότερο λάθος του στην προεδρία, απάντησε:  «Πιθανότατα η αποτυχία να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα, ύστερα από αυτό που νομίζω ότι ήταν το σωστό να κάνουμε, την επέμβαση στη Λιβύη».

Η χαοτική κατάσταση που επικράτησε μετά το θάνατο του Λίβυου ηγέτη αποτελεί σύμφωνα με τον Ομπάμα «μάθημα» το οποίο εφαρμόζει κάθε φορά που ερωτάται αν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. «Έχουμε πλάνο για την επόμενη ημέρα;», είπε ότι διερωτάται ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όσο για το μεγαλύτερο επίτευγμά του, υποστήριξε ότι αυτό αφορά σε όσα έπραξε μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την Αμερική το 2008. «Η σωτηρία της οικονομίας από το Μεγάλο Κραχ», συμπλήρωσε.

Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επανέλθει στο ζήτημα σε συνέντευξή του στο Atlantic Magazine, στην οποία υποστήριξε ότι παρότι η επιχείρηση εξελίχθηκε τόσο καλά όσο ήλπιζε, η Λιβύη σήμερα είναι ένα «χάος».

Μετά τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πέσκοφ, απάντησε στον Ομπάμα χαρακτηρίζοντας την Λιβύη «αποτυχημένο κράτος». Ο Πέσκοφ εξήγησε πως η ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης το 2011, οδήγησε στην αποδόμηση του κράτους.

«Θέλω να αναφερθώ στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, που επανειλημμένως έχει εκφράσει τη θλίψη του σχετικά με τις συνέπειες που γίνονται τώρα αντιληπτές στη Λιβύη, τις συνέπειες των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν. Δηλαδή η στρατιωτική επέμβαση και η εξόντωση του Καντάφι. Βλέπουμε τώρα ότι η Λιβύη είναι ένα αποτυχημένο κράτος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πηγή: 
www.protothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου