11 Απριλίου 2016

«Αλληλέγγυοι»: Ποιοί είναι και τι επιδιώκουν

Καθημερινά ακούμε ή διαβάζουμε για τη δράση των «αλληλέγγυων» κυρίως σε hotspots, Ειδομένη και Πειραιά. Εκεί οι αποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» συμβουλεύουν συνήθως τους πρόσφυγες να μη συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Πολιτείας και των αρμόδιων οργάνων. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά,
όπου ακραία στοιχεία συσπειρώνουν τους ανασφαλείς κατοίκους με αίτημα την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα, με κάθε τρόπο. Αυτός ο ιδιότυπος και επικίνδυνος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ «αλληλέγγυων» από τη μια και ακραίων στοιχείων από την άλλη, έχει σαν αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους.

Κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις δράσεις των «αλληλέγγυων», από ρεπορτάζ στην Καθημερινή και Το Βήμα: 

Στο λιμάνι του Πειραιά, την περασμένη Τρίτη, «αλληλέγγυοι» μοίρασαν φυλλάδια στα αραβικά με τα οποία προέτρεπαν τους 5.000 ανθρώπους που εδώ και περισσότερες από 40 ημέρες διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς και σε σκηνές, να μην εγκαταλείψουν το λιμάνι και να μη μεταβούν στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Αλλά και «να παλέψουν μαζί για ν’ ανοίξουν τα σύνορα, να αρθεί η ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας σε συνεργασία με τον ελληνικό νόμο και να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...». Εκεί όποιος θέλει φορά ένα φωσφοριζέ γιλέκο, και αυτοανακηρύσσεται εθελοντής χωρίς κανένα έλεγχο. 

Την επόμενη ημέρα, μια ομάδα 40 προσφύγων και μεταναστών παίρνει τον Ηλεκτρικό από τον Πειραιά, κατεβαίνει στην Πλατεία Συντάγματος για να κατασκηνώσει και να ανασυστήσουν το σκηνικό των Αγανακτισμένων του 2011. Μαζί τους και κάποιοι απροσδιόριστοι «Αλληλέγγυοι».

Στη Χίο, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης δυνάμεις του λιμενικού, της αστυνομίας αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης, βρέθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλο σημείο φιλοξενίας. Ομως λίγο πριν πραγματοποιηθεί η μεταφορά βρέθηκε στο λιμάνι ομάδα «αλληλέγγυων» που παρενέβη με στόχο τη ματαίωση της επιχείρησης. Οι αστυνομικές αρχές βρέθηκαν να προσπαθούν να πείσουν τους αυτόκλητους προστάτες τους, αντί τους μετανάστες, ότι ο χώρος που θα μεταφερθούν είναι ασφαλής και καλύτερος για όλους. 

Στη Σάμο, την περασμένη εβδομάδα, μετανάστες απειλώντας με μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια βγήκαν από την κεντρική πύλη του hotspot και έφτασαν στην παραλιακή οδό με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Νωρίτερα ομάδες «αλληλέγγυων» τους είχαν παροτρύνει να προσπαθήσουν να «αποδράσουν».


Στη Λέσβο, εν μέσω έντασης, το πρωί της Παρασκευής επαναλήφθηκε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία, μέσω Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας της 20ής Μαρτίου. Όμως, «αλληλέγγυοι» έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες από το Πακιστάν. Τρεις «αλληλέγγυοι», αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.

Γεννάται όμως ένα ερώτημα, σημειώνει ο Πασχος Μανβραβέλης στην Καθημερινή*: Πέραν των πραγματικών «Αλληλέγγυων», οι οποίοι βοηθούν με περίσσευμα ψυχής πρόσφυγες και μετανάστες, ποιοι είναι οι άλλοι που ανερυθριάστως χρησιμοποιούν τους δυστυχείς εκπατρισμένους; Ποιος πιστοποιεί την «Αλληλεγγύη» τους και ποιος είναι σίγουρος ότι δεν έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου των «γνωστών-αγνώστων», διαφόρων δηλαδή που κρύβονται μέσα στο μεγάλο σώμα των ειρηνικών διαδηλωτών και θέλουν να πυροδοτήσουν επαναστατικές εξελίξεις, κάνοντας μπάχαλο τις πόλεις; Ο πρωθυπουργός κάτι είπε για «τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παρα-οργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης». Κατήγγειλε συγκεκριμένα «την ενθάρρυνση των προσφύγων ενδεχομένως και από ομάδες που έχουν τον τίτλο των “εθελοντών” τόσο στο να παραμείνουν στην Ειδομένη, παραπληροφορώντας τους με φυλλάδια ότι αν προσέλθουν στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής θα συλληφθούν, θα φυλακιστούν και θα απελαθούν, όσο και να περπατήσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο ιδίως για τα μικρά παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους, για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά». Εκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Οχι μόνο δεν μάθαμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τέτοιες «εγκληματικές προσπάθειες», αλλά κάποιοι από αυτούς κανονίζουν πού θα μένουν οι πρόσφυγες. Πιστεύουν προφανώς ότι δημιουργούν μια νέα «επαναστατική μάζα», ενώ η κυβέρνηση λιάζεται.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.tovima.gr
http://www.kathimerini.gr/856187/article/epikairothta/ellada/ena-vhma-prin-thn-ekrh3h-se-hotspots-kai-limania
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=790326
* http://www.kathimerini.gr/856153/opinion/epikairothta/politikh/allhleggyoi-h-epanastates 

Σχετική ανάρτηση:
Το ενημερωτικό της Ελληνικής Πολιτείας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Κάπως αργά θυμήθηκε ο πρωθυπουργός να κατηγορήσει «κάποιες ΜΚΟ και αλληλέγγυους» που ωθούν τους πρόσφυγες σε κινήσεις απελπισίας, όπως η προχθεσινή απόπειρα να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια γράφει σήμερα το Βήμα σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ανεύθυνη η κυβέρνηση για την Ειδομένη;» και συνεχίζει: Η κυβέρνηση ήταν που επέτρεψε να διαχειρίζονται απολύτως τον καταυλισμό ΜΚΟ, χωρίς να εξετάσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα τους. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν οργανώσεις που πράγματι προσφέρουν και προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν μέσα σε άθλιες συνθήκες, αλλά να υπάρχουν παράλληλα και διάφοροι, άγνωστης προέλευσης, που εν ονόματι της αλληλεγγύης επιχειρούν να παίξουν τα δικά τους πολιτικά παιγνίδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή