23 Μαΐου 2018

Φόβοι στην Ευρώπη: Ιταλία όπως Ελλάδα;

Με ενδιαφέρον ο διεθνής τύπος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία μετά την επιλογή του Τζουσέπε Κόντε για το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Δεν είναι λίγοι οι συντάκτες που εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο η νέα ιταλική κυβέρνηση θα χειριστεί τα οικονομικά ζητήματα και πώς αυτά θα επηρεάσουν την Ευρωζώνη. Ορισμένοι μάλιστα απευθύνουν ήδη προειδοποιήσεις, παραπέμποντας αναπόφευκτα στο παράδειγμα της Ελλάδας.

Τι γράφουν σχετικά δυο γερμανικές εφημερίδες (σύμφωνα με τη Deutsche Welle) και το BBC (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ), στη συνέχεια: 


DW: Ιταλία όπως Ελλάδα;

Η εφημερίδα Tagesspiegel επισημαίνει: «Η κρίση της Ιταλίας είναι και κρίση της Ευρώπης. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι πρέπει πράγματι να κινηθούν περισσότερο προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το μακροχρόνιο δράμα των Αθηνών δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί με τη Ρώμη διότι εάν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης καταστραφεί, τότε η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση. Είναι πάντως κατανοητό ότι η Ιταλία (…) αισθάνεται δικαίως ότι έχει αφεθεί μόνη της στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον το 50% της νεανικής ανεργίας στο Νότο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επενδύσεις στην παιδεία και την εργασία. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μέχρι στιγμής η καγκελάριος Μέρκελ δεν δίνει απαντήσεις. Στην Ιταλία οι Γερμανοί θεωρούνται εδώ και καιρό οι ωφελημένοι της πολιτικής λιτότητας που πλουτίζουν σε βάρος άλλων. Μόνο όποιος αντιλαμβάνεται αυτή την κριτική, μπορεί να απαιτήσει και από τους άλλους περισσότερη αυτοκριτική η οποία θα οδηγήσει σε πραγματικά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Ρώμη». 

Στην εφημερίδα Straubinger Tagblatt η ανάγνωση είναι διαφορετική: «Όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός διατυμπανίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρέη, αυτό ισοδυναμεί με προαγγελία κατάχρησης εμπιστοσύνης. Για να το πούμε ξεκάθαρα: οι σταθερές χώρες του ευρώ - με πρώτους φυσικά τους Γερμανούς - μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν να πληρώνουν όσο οι άλλες χώρες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους και με δανεικά. Ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε έχει τη φήμη ενός έμπειρου και ταλαντούχου νομικού και επιστήμονα. Κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει σε πόσο επικίνδυνο έδαφος κινείται η κυβέρνηση της οποίας πρόκειται να είναι επικεφαλής». 


BBC: Θα πρέπει να φοβάται η Ευρώπη τους Ιταλούς λαϊκιστές;

Η κατάσταση στην Ιταλία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το προωθούμενο λαϊκιστικό-εθνικιστικό κύμα που κατακλύζει την Ευρώπη, γράφει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Αν πετύχει ο γάμος μεταξύ Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων οποιαδήποτε έγκριση σημαντικής μεταρρύθμισης θα αποτελέσει Γολγοθά. Παρά τα εγγενή στοιχεία της ιταλικής πολιτικής σκηνής, οι προτάσεις των δύο ιταλικών κομμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι Βρυξέλλες είναι τρομαγμένες, όπως και οι χρηματαγορές και οι επενδυτές, καθώς δεν προτιμούν την έλλειψη προβλεψιμότητας και την παράβαση των κανόνων. Ωστόσο, αυτό ακριβώς έχει υποσχεθεί η μελλοντική κυβέρνηση της Ιταλίας στους ψηφοφόρους: την ανατροπή του κατεστημένου (...)

Πώς άλλαξε ξαφνικά φιλοευρωπαϊκή Ιταλία και έγινε τόσο ευρωσκεπτικιστική;, διερωτάται το BBC, που προσθέτει ότι η μετανάστευση συνιστά μια αιτία καθώς η ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στις ιταλικές ακτές. Οι Ιταλοί, όπως και οι Έλληνες, νιώθουν ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους στην αντιμετώπιση του βάρους της κρίσης που, στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό θέμα και, γι' αυτόν το λόγο, πολλοί είναι εκείνοι που χαιρετίζουν τη σκληρή γραμμή της Λέγκας για το μεταναστευτικό.

Επιπλέον, οι Ιταλοί έχουν μετανιώσει πικρά για το ενιαίο νόμισμα και θεωρούν πως οι κανόνες του ευρώ ευνοούν τη Γερμανία και όχι τη χώρα τους. Επικρίνουν το πλεόνασμα και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι έχουν γονατίσει από την ασθενή ανάπτυξη, τη στασιμότητα στην αγορά εργασίας και το τεράστιο εθνικό χρέος (...). Οι προτάσεις που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού θα διαλύσουν τους κανόνες κοινοτικού προϋπολογισμού και θα τεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν πρόκειται για τη μικρή Ελλάδα αλλά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

Πηγές: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου