14 Μαΐου 2018

Ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία από την οποία θα εξαρτάται η ελάφρυνση του χρέους

Στενή παρακολούθηση της Ελλάδας, με επισκέψεις στην Αθήνα εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και επιτόπου μόνιμη παρουσία κλιμακίων, από την οποία θα εξαρτάται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα προβλέπει ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές.

Πρόκειται για το «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο (φωτογραφία επάνω αριστερά), το οποίο ανέλαβε να επεξεργασθεί η Κομισιόν, μετά μια πρώτη παρουσίαση που έκανε στο τελευταίο Eurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια. Το «εργαλείο» θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι αντιμετωπίζεται ως μοναδική περίπτωση που χρήζει ειδικών προδιαγραφών και όχι ως μια ακόμη κανονική μεταμνημονιακή χώρα, όπως η Πορτογαλία.

Ο εύγλωττος σχολιασμός ευρωπαϊκής πηγής, σύμφωνα με την "Καθημερινή", είναι ο εξής: «Οταν είσαι σε πρόγραμμα, παίρνεις μέτρα, με αντάλλαγμα τη δόση. Μετά το τέλος του προγράμματος, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Υπάρχει, όμως, η ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα είναι το αντίστοιχο όφελος για την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Αν υπάρξει αναστροφή στα συμφωνηθέντα, η Ελλάδα μπορεί να χάσει αυτό το όφελος». Στο ίδιο πνεύμα, άλλη ευρωπαϊκή πηγή δηλώνει ξεκάθαρα: «Ολα θα μπουν στη μεταπρογραμματική εποπτεία, η οποία δεν θα έχει λεφτά, εγκρίσεις δόσεων, θα έχει όμως διασύνδεση με το χρέος».

Τι θα ελέγχουν οι θεσμοί

Το άλλο βασικό ζήτημα που εξετάζεται σε σχέση με τον μηχανισμό της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, είναι το τι ακριβώς θα παρακολουθείται. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι μόνο οι δημοσιονομικές επιδόσεις (δηλαδή, κυρίως, η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022), αλλά και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι θεσμοί, σύμφωνα με πηγές τους, θέλουν να διασφαλίσουν: Πρώτον, ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή όσων έχουν ήδη εφαρμοστεί και, δεύτερον, ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και εκκρεμούν.

Οι ίδιες πηγές, 
σύμφωνα με την "Καθημερινή", αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα ελέγχεται η εφαρμογή, μεταξύ άλλων, των εξής δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων:
  • Η επένδυση του Ελληνικού και οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν.
  • Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
  • Η ολοκλήρωση των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, με την αξιολόγηση των στελεχών της.
  • Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) και η συνέχιση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και κυρίως η συνέχιση της μείωσης των κόκκινων δανείων.
  • Η συνέχιση των αλλαγών στον ΕΦΚΑ (πλήρως ηλεκτρονικά συστήματα το 2019).
  • Η στήριξη της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).
  • Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον δημοσιονομικό τομέα (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).
  • Η διασφάλιση της μη περαιτέρω συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Σε αντίθεση, μάλιστα, με τις αρχικές προθέσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις –και όσες προστεθούν– δεν θα αποτελούν, όπως φαίνεται, μέρος του ελληνικού «ολιστικού» αναπτυξιακού σχεδίου, αλλά θα ενταχθούν σε μια χωριστή μεταμνημονιακή συμφωνία. 

Ετσι, θα υπάρχει από τη μία το πρόγραμμα της κυβέρνησης, που θα εξυπηρετεί βασικά εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και από την άλλη το πρόγραμμα των θεσμών, με τις πραγματικές δεσμεύσεις. 

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος στις 14.5.2018)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου