Μια σύντομη ιστορία ενός συμβόλου, της Παναγίας των Παρισίων, καθώς και η καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου. Στόχος πλέον η πλήρης αποκατάσταση. Από τη Deutsche Welle:
Η φθορά του χρόνου. Πολύ πιθανόν οι εργασίες συντήρησης να ευθύνονται για τη φωτιά που ξέσπασε στη στέγη. Πέρυσι η Παναγία των Παρισίων συμπλήρωσε 850 χρόνια λειτουργίας.Τα σημάδια της φθοράς του χρόνου ήταν εμφανή. Τα έργα συντήρησης υπολογίζονταν σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ την έκανε διάσημη. 128 μέτρα είναι το μήκος της εκκλησίας και 33 μέτρα το ύψος. Ο Βίκτωρ Ουγκώ την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο με το μυθιστόρημά του "Η Παναγία των Παρισίων" το οποίο δημοσιεύθηκε το 1831. Ο γάλλος συγγραφέας παράλληλα με την απελπισμένη αγάπη του άσχημου Κουασιμόδου για την τσιγγάνα Εσμεράλδα περιγράφει και την κακή κατάσταση της εκκλησίας.
Καινούργιες καμπάνες. Με τη συμπλήρωση των 850 χρόνων λειτουργίας της εκκλησίας αφαιρέθηκαν οι παλιές καμπάνες, στις οποίες αναφερόταν στο μυθιστόρημά του ο Βίκτωρ Ουγκώ. Κατασκευάστηκαν καινούργιες σε ένα χυτήριο και ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να τις επισκευτεί στα εγκαίνια.
Τα τελευταία έργα συντήρησης έγιναν πριν από 100 χρόνια.
Τον 19ο αιώνα ο Καθεδρικός Ναός ανακαινίστηκε από τον Βιολέ λε Ντικ. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του ναού είναι η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα περίφημα γλυπτά και τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μέτρων.
Εντυπωσιακό βιτρό. Το βιτρό που κοσμεί το εσωτερικό του χαρακτηριστικού ρόδακα εντπωπωσιάζει με τον πλούτο των χρωμάτων του. Κυριαρχεί το βαθύ μπλε και πορφυρό. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα της γοτθικής τέχνης.
Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Στην περίφημη Νοτρ Νταμ βρίσκονταν σε εξέλιξη έργα συντήρησης όταν στις 15 Απριλίου ξέσπασε μια φοβερή πυρκαγιά στην οροφή του κτιρίου, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε πως ο ναός θα αποκατασταθεί άμεσα.
Θρήνος για την Παναγία των Παρισίων
Η φωτιά ξέσπασε στις 15 Απριλίου, στις 18:50, στην κορυφή του καμπαναριού με τις 7 καμπάνες που ονομάζεται « flèche». Επρόκειτο για μια πραγματική δαντέλα που υψωνόταν στον ουρανό στα 93 μέτρα και ήταν φτιαγμένη από 500 τόνους ξύλο και 150 τόνους μολύβι. Μετά από μια ώρα στις φλόγες, ακριβώς στις 19:58, το καμπαναριό κατέρρευσε μεταδίδοντας τη φωτιά στον ξύλινο σκελετό στον οποίο στηρίζεται η σκεπή. Ο σκελετός αυτός είναι δρύινος, χρονολογείται από το 1220 και φημολογείται ότι χρειάσθηκε ένα ολόκληρο δάσος για την κατασκευή του.
Θεωρήθηκε ότι ύστερα από περίπου 800 χρόνια τα ξύλα είχαν για τα καλά στεγνώσει και ήταν επομένως εύφλεκτα. Έτσι μετά την συντριβή του καμπαναριού πάνω στο σκελετό, η φωτιά διαδόθηκε με ταχύτητα στη στέγη.
Οι πρώτοι πυροσβέστες έφθασαν στην Παναγία μέσα στο τέταρτο, μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Ήταν αδύνατο όμως να σώσουν το καμπαναριό, γιατί οι στρόφιγγες με το υπό πίεση νερό δεν είχαν τη δυνατότητα να το φθάσουν. Η μάχη με τη φωτιά ήταν άνιση για τους κοντά 500 πυροσβέστες, οι οποίοι δεν είχαν πρακτικά πολλές δυνατότητες να πλησιάσουν την εστία.
Στις 22:00 η αγωνία είχε φθάσει στο αποκορύφωμα, με τον επικεφαλής των πυροσβεστών να αναγνωρίζει ότι τα επόμενα 90’ ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα διότι θα κρινόταν εάν θα κατέρρεαν ή όχι οι τοίχοι και δύο πύργοι της πρόσοψης.
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν canadair; Το θέμα της αντιμετώπισης της φωτιάς από αέρος με «βομβαρδιστικά νερού» έθιξε πρώτος ο πρόεδρος Τραμπ και επανήλθε στα κοινωνικά δίκτυα με ερωτήματα των πολιτών που απορούσαν για το ότι δεν έγινε χρήση αεροπλάνων canadair. Η υπηρεσία Αστικής Ασφάλειας ανέλαβε να απαντήσει με ανάρτησή της στο twitter, εξηγώντας ότι «η από αέρος ρίψη νερού σε αυτόν τον τύπο του κτιρίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρης της υποδομής. Το βάρος του νερού και η ένταση της πτώσης σε χαμηλό ύψος θα μπορούσαν να κλονίσουν την υποδομή του ναού και να προκαλέσουν παράπλευρες ζημιές στα γύρω κτίρια».
Στις 23:30 και ενώ μέσα στη νύχτα η σιλουέτα του ναού με τους δυο πύργους στην πρόσοψη διαγραφόταν πάνω στις πορφυρόχρωμες φλόγες, με ανακούφιση ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων έδωσε πρώτος την είδηση ότι «η Παναγία των Παρισίων σώθηκε». Παρ’ ότι τα δύο τρίτα της οροφής καταστράφηκαν, η πρόσοψη, οι δύο πύργοι και η βασική υποδομή διασώθηκαν.
Μετά την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων, οι γαλλικές αρχές και η κοινωνία θέλουν να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση του εμβληματικού κτηρίου.
Ανοικοδόμηση, αναστύλωση, αποκατάσταση, όλες οι ενέργειες σήμερα συγκλίνουν προς ένα και μοναδικό σκοπό: να ξαναδοθεί η παλιά λαμπρότητα στο παραμορφωμένο από τη φωτιά, πρόσωπο της Παναγίας των Παρισίων.
Πριν και μετά την πυρκαγιά
Πηγή: Deutsche Welle
Σχετικές αναρτήσεις:
Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός γοτθικός ναός καίγεται
Σκίτσα: Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες
Σχετικές αναρτήσεις:
Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός γοτθικός ναός καίγεται
Σκίτσα: Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου