22 Απριλίου 2019

Το πρόβλημα των robocalls

Σαν να μην έφτανε το καθημερινό «πρέσινγκ» από τα κάθε είδους call centers, τελευταία ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν (και) στην Ελλάδα και οι αυτοματοποιημένες διαφημιστικές κλήσεις! Πρόκειται για τα περιβόητα robocalls, που δεν γνωρίζουν μάλιστα από ώρες κοινής ησυχίας, ενώ έχουν την ικανότητα να «υποδύονται» χρήστες από τη λίστα των επαφών μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα αποφύγουμε:
 
«Καλημέρα! Θέλετε να βλέπετε όλη μέρα αθλητικά στην τηλεόρασή σας;», «Γεια σας, γνωρίζετε πόσο πληρώνετε για ρεύμα;», «Καλησπέρα! Εχετε ασφάλεια ζωής; Οχι; Κακώς!», «Τι θα λέγατε για μια έκπτωση στο πάγιό σας στο κινητό σας τηλέφωνο;», «Κάρτα υγείας έχετε;» κλπ. Και όλα αυτά για να ακολουθήσει συνήθως η απάντηση: «Ευχαριστώ πολύ, δεν ενδιαφέρομαι»! 

Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή", τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 5,2 δισ. αυτοματοποιημένες κλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 16 κλήσεις για κάθε πολίτη. Το 2018 εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί δέχθηκαν συνολικά 48 δισ. robocalls, δηλαδή περισσότερες από 100 κλήσεις ανά τηλεφωνική γραμμή! Σε σχετικό ρεπορτάζ της η Washington Post αναφέρει ότι κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο ενός Aμερικανού υπάρχει 50% πιθανότητα να πρόκειται για robocall. «Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους άγνωστους αριθμούς κλήσης όσο περίπου το σούσι σε στάση φορτηγών», γράφει χαρακτηριστικά. 


Στην Ελλάδα, οι εταιρείες μόλις πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο επικοινωνίας, η οποία επενδύει περισσότερο στην ποσότητα παρά στην ποιότητα. Η τεχνολογία, το Ιντερνετ, επιτρέπει σήμερα στον οποιονδήποτε να πραγματοποιήσει χιλιάδες αυτοματοποιημένες κλήσεις στη διάρκεια ενός δευτερολέπτου – απείρως περισσότερες δηλαδή από τις κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση ενός συμβατικού call center.

Τι ισχύει, όμως, σε σχέση με τα robocalls στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε «φραγή» στις ανεπιθύμητες αυτοματοποιημένες διαφημιστικές κλήσεις;

Το άρθρο 11

Η πρακτική, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην "Καθημερινή", διέπεται από τις διατάξεις του ν. 3471/2006 περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ιδιωτικής Ζωής στον Τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και το περίφημο άρθρο 11. Σύμφωνα με αυτό, «η χρησιµοποίηση αυτόµατων συστηµάτων κλήσης (...) και γενικότερα η πραγµατοποίηση µη ζητηθεισών επικοινωνιών µε οποιοδήποτε µέσο ηλεκτρονικής επικοινωνίας, χωρίς ανθρώπινη παρέµβαση, για σκοπούς απευθείας εµπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφηµιστικούς σκοπούς, επιτρέπεται µόνο αν ο συνδροµητής συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς». 

Την ίδια στιγμή, µε την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι: «∆εν επιτρέπεται η πραγµατοποίηση µη ζητηθεισών επικοινωνιών µε ανθρώπινη παρέµβαση (κλήσεων) για τους ανωτέρω σκοπούς, εφόσον ο συνδροµητής έχει δηλώσει προς τον φορέα παροχής της διαθέσιµης στο κοινό υπηρεσίας, ότι δεν επιθυµεί γενικώς να δέχεται τέτοιες κλήσεις. Ο φορέας υποχρεούται να καταχωρίζει δωρεάν τις δηλώσεις αυτές σε ειδικό κατάλογο συνδροµητών, ο οποίος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφεροµένου». 

Εν ολίγοις, τα robocalls απαγορεύονται (επιτρέπονται μόνο με την πρότερη συγκατάθεσή μας – «opt in»), ενώ οι διαφημιστικές κλήσεις με ανθρώπινη παρέμβαση επιτρέπονται εκτός και αν έχουμε εγγραφεί στον Ειδικό Κατάλογο (Μητρώο) Συνδρομητών του παρόχου μας («opt out»). Η εγγραφή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά ή στα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. 

Ως επιπλέον μέτρο μπορούμε να ζητήσουμε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, στην οποία είμαστε συνδρομητές, να μη δεχόμαστε κλήσεις με απόκρυψη αριθμού (υπάρχουν και αρκετές σχετικές εφαρμογές που μπορούμε να «κατεβάσουμε»). Εάν οι κλήσεις συνεχίζονται, ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε κατάθεση αγωγής χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη.

Πέρα από αυτά ο καταναλωτής διατηρεί πάντα το δικαίωμα προσφυγής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία συγκεντρώνει καταγγελίες συνδρομητών για μη ζητηθείσες τηλεφωνικές κλήσεις και προχωρά σε ελέγχους.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου