Μακρόν: Η «επεκτατική» πολιτική του Ερντογάν, «παράγων αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης, τονίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match που κυκλοφορεί. «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», προσθέτει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Μεγαλύτερη απειλή η Τουρκία παρά το Ιράν
Ο διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών (Μοσάντ) Γιόσι Κοέν αφιερώνει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην αναχαίτιση του Ιράν και ιδιαίτερα στο σαμποτάρισμα του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, πριν από 20 μήνες άφησε έκπληκτους τους συνομιλητές του όταν τους εκμυστηρεύθηκε τις μύχιες ανησυχίες του: «Η ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη. Η πραγματική απειλή έρχεται από την Τουρκία».
Την εντυπωσιακή αυτή πληροφορία παραθέτει ο αρθρογράφος των Times Ρότζερ Μπόις στο χθεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας. Οπως αναφέρει, ο Κοέν μοιράστηκε αυτή την εκτίμηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη διάρκεια σύσκεψης η οποία, φυσικά, δεν δημοσιοποιήθηκε. Το νόημα της τοποθέτησής του, πάντα σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή, δεν ήταν να υποβαθμίσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν για το Ισραήλ, αλλά να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα που σωρεύει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. «Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Δυτικοί έβλεπαν την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Ωστόσο (επί προεδρίας Ερντογάν) η χώρα αυτή επαναπροσδιορίστηκε ως ακυβέρνητο σκάφος της Δύσης», γράφει ο Ρότζερ Μπόις.
Le Figaro: Το γαλλογερμανικό ζεύγος δεν υπάρχει πια
Την ίδια ώρα, η γαλλική Le Figaro φιλοξενούσε άρθρο του φιλοσόφου Ζαν-Λου Μποναμί, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Το γαλλογερμανικό ζεύγος δεν υπάρχει πια. Το αποδεικνύει η άρνηση της Μέρκελ να υποστηρίξει την Ελλάδα και τη Γαλλία απέναντι στον Ερντογάν». Ο αρθρογράφος καυτηριάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνιστά απειλή «για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», εκφράζει δε την απογοήτευσή του για την πολιτική ίσων αποστάσεων από την πλευρά του Βερολίνου.
FT: H EE δεν μπορεί να είναι αδιάφορη απέναντι στην Τουρκία
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολεί και το χθεσινό κύριο άρθρο των Financial Times. Η σύνταξη της εφημερίδας καυτηριάζει την Τουρκία γιατί «παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου, χώρας-μέλους της Ε.Ε.» και τονίζει ότι η Ενωση «δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορη και να παραχωρήσει στην Τουρκία ελευθερία κινήσεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων» της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμά, πάντως, ότι «η προσεκτική στάση του Τούρκου ηγέτη έναντι της Ρωσίας δείχνει ότι σέβεται την ισχύ. Επομένως φαίνεται λογική η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία και άλλους, αν και ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα φέρει αναπόφευκτα και συμβιβασμούς».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr
Σχετικές αναρτήσεις:
Die Welt: Εχθρός της Ευρώπης ο Ερντογάν;
Η πολιτική των ΗΠΑ και ο Ερντογάν
Guardian: «Νταής» και «απειλή» ο Ερντογάν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου