Λίγες μέρες πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την αγορά μέχρι και 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον Covid-19, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο αυτό είναι στο στάδιο των δοκιμών, έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση.
Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4. «Από το τέλος Δεκεμβρίου και σε επτά τμηματικές παραδόσεις η Ελλάδα θα πάρει αυτό που της αναλογεί από το συμφωνηθέν εμβόλιο» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Αποτελεσματικότητα 50% απαιτεί και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για να δώσει έγκριση παραγωγής εμβολίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον επίτροπο του οργανισμού Στίφεν Χαν, στην παρούσα φάση θα ήταν μη ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι ένα εμβόλιο θα είναι 100% αποτελεσματικό.
Να σημειωθεί ότι η Moderna Inc έχει αρχίσει κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της για τον Covid-19, με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Άντονι Φάουτσι έχει μάλιστα δηλώσει ότι η δοκιμή της Moderna μπορεί να έχει καθοριστικά αποτελέσματα έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. «Πρέπει να σκέφτεστε το εμβόλιο σαν ένα εργαλείο που θα επιτρέψει η πανδημία να μην είναι πια πανδημία αλλά κάτι που βρίσκεται υπό έλεγχο» έχει δηλώσει ο δρ Αντονι Φάουτσι.
«Η ανάπτυξη εμβολίων κατά ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αναλογιστείτε ότι το εμβόλιο της γρίπης που γίνεται κάθε χρόνο, είναι αποτελεσματικό περίπου μόνο 40% έως 60%», δήλωσε ο δρ Κάρλος ντε Ρίο του Πανεπιστημίου Έμορυ στο CNBC.
Ένα εμβόλιο που είναι 50% αποτελεσματικό σημαίνει ότι θα μειωθεί κατά 50% ο κίνδυνος ένα μέσο άτομο να αναπτύξει λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ντε Ρίο, ο ευρύς εμβολιασμός- ακόμη και με ένα εμβόλιο με 50% αποτελεσματικότητα, θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να φτάσουν στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης- το σημείο δηλαδή όπου αρκετά άτομα έχουν αναπτύξει αντισώματα για να καταπολεμήσουν τον ιό και ως εκ τούτου να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωσή του σε έναν πληθυσμό.
Είναι επίσης πιθανό τα άτομα που θα εμβολιαστούν να μολυνθούν τελικά από τον κορωνοϊό, διευκρίνισε ο δρ Κάρλος Ντελ Ρίο. Ωστόσο, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον Covid-19 αποφεύγοντας τις επιπλοκές, τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και την εισαγωγή σε ΜΕΘ, πρόσθεσε. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι, εξηγεί, μειώνοντας τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας του ιού.
Μαζί στην κούρσα του εμβολίου Roche και Regeneron. Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche (έδρα στη Βασιλεία) ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία με την αμερικανική Regeneron για την παρασκευή και τη διανομή ενός εμβολίου κατά της Covid-19 το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών. «Οι Roche και Regeneron ανακοίνωσαν σήμερα πως ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της Covid-19 για να αναπτύξουν, να παρασκευάσουν και να διανείμουν το REGN-COV2, τον συνδυασμό πειραματικών αντιιικών αντισωμάτων της Regeneron, στους ανθρώπους όλου του κόσμου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Roche.
Το REGN-COV2, συνδυασμός δύο αντισωμάτων της Regeneron, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση 2/3 των κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της μόλυνσης από την Covid-19. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αν το REGN-COV2 «αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά τις κλινικές δοκιμές και αν δοθούν οι κανονιστικές εγκρίσεις», η Roche θα αναλάβει τη διανομή του εμβολίου εκτός των ΗΠΑ, ενώ η Regeneron θα επικεντρωθεί στην αμερικανική αγορά.
Επιφυλάξεις διεθνούς κοινότητας για το ρωσικό εμβόλιο. Με σκεπτικισμό και ανησυχίες αντιμετωπίστηκε από τη διεθνή κοινότητα η απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει άδεια για τη μαζική παραγωγή εμβολίου κατά της COVID-19, μετά λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών και προτού ολοκληρωθεί η προτεινόμενη διαδικασία ελέγχου αποτελεσματικότητας και πιθανών παρενεργειών. Το ρωσικό εμβόλιο παρασκευάστηκε από το ερευνητικό Ινστιτούτο Gamelaya της Μόσχας και ονομάστηκε Sputnik V, ενώ η απόφαση της μαζικής παραγωγής του ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε πως μία από τις κόρες του εμβολιάστηκε εθελοντικά κατά τη διάρκεια των δοκιμών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 168 υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, όμως κανένα δεν είναι ακόμη έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά
Πηγές: naftemporiki.gr, skai.gr, kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου