Από πόλο σε πόλο.
Τα ζώα ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια του έτους για να ξεφύγουν από τον χειμώνα στην πατρίδα τους. Το χελιδονόψαρο ωστόσο το φτάνει στα άκρα. Το θαλάσσιο πουλί μετακινείται μεταξύ της Αρκτικής και της Ανταρκτικής για να βιώνει δύο καλοκαίρια το χρόνο. Αυτό δίνει στο χελιδονόψαρο περισσότερες ώρες φωτός από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Για το ταξίδι καλύπτει συνολικά περίπου 35.000 χλμ.
Το δύσκολο ταξίδι.
Ενώ το χελιδονόψαρο της Αρκτικής κατέχει το ρεκόρ μεγάλων αποστάσεων, ο σολομός είναι το ζώο με το πιο δύσκολο ταξίδι. Όταν οι νεαροί σολομοί μεγαλώσουν, κολυμπούν στη θάλασσα. Αν θέλουν να αναπαραχθούν, ξεκινούν το εξαντλητικό ταξίδι για το παλιό τους σπίτι. Στο δρόμο πρέπει να πολεμήσουν με τα ρεύματα, να πηδήξουν καταρράκτες και να κρυφτούν από πεινασμένες αρκούδες και αετούς.Νυχτερίδες.
Όταν οι νυχτερίδες ξεκουράζονται στα δέντρα των πόλεων της Αφρικής, είναι σαν σπασμένες ομπρέλες. Όταν σκοτεινιάζει, πετάνε και καλύπτουν έως και 180 χιλιόμετρα τη νύχτα. Ενώ ψάχνουν για τροφή, μοιράζουν σπόρους και γύρη μελισσών. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Κάθε φθινόπωρο, περίπου 10 εκ. νυχτερίδες μαζεύονται στο Εθνικό Πάρκο Κασάνκα στη Ζάμπια.
Πίλινγκ για το δέρμα.
Πολλές φάλαινες κυνηγούν σε πολικές περιοχές. Κάθε χρόνο καλύπτουν έως και 18.000 χλμ. για να φτάσουν σε θερμότερα κλίματα. Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι οι φάλαινες προτιμούν να γεννήσουν στις τροπικές περιοχές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν για χάρη του δέρματός τους. Στις τροπικές περιοχές μπορούν να καθαριστούν καλύτερα από τα φύκια και τα υπολείματα στο δέρμα. Το ταξίδι της πεταλούδας.
Ακόμα και ένα ευαίσθητο πλάσμα όπως η πεταλούδα μπορεί να κάνει εξαιρετικά μεγάλα ταξίδια. Η πεταλούδα-μονάρχης καλύπτει έως και 3.000 χιλιόμετρα και μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις με ρεύματα αέρα. Περνά το καλοκαίρι στα βόρεια των ΗΠΑ. Όταν ο καιρός κρυώνει πετά στην Καλιφόρνια ή στο Μεξικό.
Το τρίτο μάτι.
Οι δερματοχελώνες καλύπτουν έως και 10.000 χιλιόμετρα: από τον Καναδά έως την Καραϊβική και από την Αλάσκα έως την Ινδονησία. Κολυμπούν από τα νερά που βρίσκουν την τροφή τους στις παραλίες όπου γεννούν τα αυγά τους. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το ροζ σημάδι στο κεφάλι τους είναι ευαίσθητο στο φως και στέλνει το σήμα μέσω της επίφυσης του εγκεφάλου κάθε χρόνο για να ξεκινήσει το ταξίδι. Καλοί γονείς.
Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι καλοί γονείς. Τα ζευγάρια γεννούν τα αυγά τους 100 χιλιόμετρα από τον Ανταρκτικό Ωκεανό. Η μητέρα και ο πατέρας πηγαίνουν εναλλάξ στη θάλασσα για να φάνε τα ψάρια τους. Όταν επιστρέφει ο ένας, ο άλλος γονέας ξεκινά. Ο πιγκουίνος που μένει πίσω λιμοκτονεί για εβδομάδες αλλά διατηρεί τον νεοσσό ζεστό. Διαφορετικά θα πέθαινε.
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου