Η απόφαση αντικατάστασης δύο ιστορικών οχημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των φορτηγών Στάγιερ και των τζιπ της Mercedes-Benz GD, μέσα από διαγωνισμό που το πρώτο μέρος του εκτιμάται πως θα είναι προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων ευρώ, κινητοποιεί όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες με δραστηριότητα στην άμυνα αλλά και σειρά εταιρειών που ειδικεύονται στον εξοπλισμό τέτοιων οχημάτων.
Η συγκεκριμένη προμήθεια έχει όμως πρόσθετο ενδιαφέρον, γιατί αναμένεται να αποτελέσει και την πρώτη πράξη επανεκκίνησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ειδικότερα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ - πρώην Στάγιερ Ελλάς), η οποία έπειτα από κατάληξη του σχετικού διαγωνισμού τελεί υπό πώληση σε σχήμα ισραηλινών συμφερόντων.
Υστερα από μισό αιώνα από την κυκλοφορία του πρώτου στρατιωτικού φορτηγού Στάγιερ στα ελληνικά χώματα και εκατοντάδες εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, χιλιόμετρα ανά τη χώρα, οι καρότσες πάνω στις οποίες έχουν ανέβει από αμούστακοι φαντάροι μέχρι παππούδες και γιαγιάδες στις αρχές της δεκαετίας του ’90 –όταν χρειάστηκε να παράσχουν πολιτικό έργο λόγω της απεργίας των οδηγών λεωφορείων– αποσύρονται.
Οι μνήμες πολλών γενεών στρατευσίμων και πολλών μόνιμων από τα «σιδερένια μουλάρια» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όμως, θα παραμείνουν ζωντανές τουλάχιστον όσο και αυτοί που τις κουβαλούν. Τα Στάγιερ, και κυρίως το Στάγιερ 680 M, τύπος φορτηγού που κατασκευαζόταν στην Ελλάδα από το 1972 έως το 1984 στις γραμμές της Στάγιερ Ελλάς –που μετονομάστηκε αργότερα σε Eλληνική Bιομηχανία Oχημάτων–, ευδοκίμως υπηρέτησαν την εθνική άμυνα της χώρας και μάλιστα για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι.
Το Στάγιερ 680 Μ, γνωστό και ως «Στάγιερ Μαραθών», και τα νεότερα «αδελφάκια» του, όπως το 680 Μ3, γεννήθηκαν στην ίδια γραμμή παραγωγής η οποία έβγαλε και τα τζιπάκια «παντοδαπού εδάφους» Mercedes Benz GD 290 και αργότερα και τα Hummer HMMWV (4×4) 1114 GR του Ελληνικού Στρατού.
Τα Στάγιερ ξεκίνησαν να συναρμολογούνται κατά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στις εγκαταστάσεις της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη το 1972 αρχικά από την εταιρεία Στάγιερ Ελλάς ΑΒΕ, που ήταν θυγατρική της αυστριακής Στάγιερ, και κατόπιν από την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, όταν το 1987 ο πλήρης έλεγχος του εργοστασίου πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή: kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Δείτε και το μέρος από όπου ξεκίνησε η εταιρεία Στάγιερ στην αναρτησή μας: Στο Στάγιερ -Steyr- της Αυστρίας το Δεκέμβρη
Πηγή: kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Δείτε και το μέρος από όπου ξεκίνησε η εταιρεία Στάγιερ στην αναρτησή μας: Στο Στάγιερ -Steyr- της Αυστρίας το Δεκέμβρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου