Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική αυτή απέδωσε. «Διαπιστώνει κανείς ότι παρά την βαριά οικονομική κρίση η απώλεια δημοτικότητας συντελείται με βραδείς ρυθμούς». Η πολιτική αυτή των εντάσεων και της πόλωσης έχει ενισχύσει τους συναισθηματικούς δεσμούς των ψηφοφόρων. Η δε σκληρή απάντηση που έδωσε το καθεστώς στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι είναι μέρος αυτής, ακριβώς, της στρατηγικής.
Από τις αρχές Ιανουαρίου οι νέες και οι νέοι του γνωστού τουρκικού Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι διαδηλώνουν εκεί κατά του διορισμού του νέου Πρύτανη, του φιλοκυβερνητικού Μελίχ Μπουλού (ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), μία απόφαση την οποία επέβαλε ο ίδιος ο Ερντογάν μέσω διατάγματος. Η αστυνομία αντιδρά στις φοιτητικές κινητοποιήσεις με το γνωστό τρόπο: Αυθαίρετες συλλήψεις και μεταμεσονύκτιες έφοδοι βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Όπως είναι γνωστό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάνοντας χρήση των διατάξεων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε, κατάργησε την εκλογή πρυτάνεων που γινόταν ενδοπανεπιστημιακά. Έκτοτε με διάταγμά του οι πρυτάνεις διορίζονται από τον ίδιο.
Το ζητούμενο για τον Ερντογάν ήταν πάντα «να δημιουργεί εχθρούς», συμπεραίνει ο ειδικός Ιμπραΐμ Ουσλού. «Μερικές φορές ο εχθρός αυτός είναι στο εξωτερικό, άλλες φορές στο εσωτερικό. Αλλά υπάρχουν ήρωες και καλοί άνθρωποι που πολεμούν αυτό τον εχθρό». Αυτό είναι το προσφιλές του αφήγημα.
Πηγή: Deutsche Welle (απόσπασμα δημοσιεύματος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου