Ο κλάδος fintech είναι από τους ταχέως αναπτυσσόμενους. Το Λονδίνο ως το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης διατηρεί τα πρωτεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ως ο μεγαλύτερος κόμβος για τις fintech εταιρείες, όμως από το 2016 και ειδικότερα από 1ης Ιανουαρίου, από την πρωτεύουσα της Αγγλίας φεύγουν εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Οι παραδοσιακές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετακινούνται προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις (Παρίσι, Φρανκφούρτη), όμως οι fintech εταιρείες ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. Συγκεκριμένα όλο και περισσότερες είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Λιθουανία και την Εσθονία, είτε ιδρύουν τις εταιρείες σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το 2020 στη λίστα με τις χώρες όπου ο fintech κλάδος διαπρέπει, η Λιθουανία βρίσκεται στην 4η θέση και η Εσθονία στην 10η. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πως καταρτίζεται η πρώτη δεκάδα για να αποτυπωθεί αυτό το «θαύμα» της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην πρώτη θέση φυσικά βρίσκονται οι ΗΠΑ και στη δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο, για να ακολουθήσει η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια η μικρή σε μέγεθος Λιθουανία (ανέβηκε στην κατάταξη 14 θέσεις σε σχέση με το 2019). Ακολουθούν σε σειρά Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστραλία, Καναδάς και η Εσθονία, αφήνοντας στην 11η θέση τη Γερμανία (η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση).
Πώς όμως δυο χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν καταφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να «κάθονται» στη 2η και στην 6η θέση; Μάλιστα το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πρωτεύουσές τους το Βίλνιους της Λιθουανίας και το Ταλίν της Εσθονίας στη λίστα με την κατάταξη των πόλεων με το καλύτερο fintech περιβάλλον, καταλαμβάνουν την 29η και την 45η θέση αντίστοιχα (η Αθήνα την 99η θέση).
Αναφορικά με τη Λιθουανία οι ρυθμιστικές αρχές προωθούν την καινοτομία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η διαφάνεια και η ασφάλεια, για τις οποίες η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές δεν διαπραγματεύονται στο ελάχιστο, συντέλεσαν ούτως ώστε από το 2016 ο κλάδος κάθε χρόνο να διευρύνεται κατά σχεδόν 30% και να φθάσει στην 4η θέση πέρυσι.
Φυσικά ένα περιβάλλον για να λειτουργήσει άρτια χρειάζεται τόσο τις κατάλληλες υποδομές όσο και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα λειτουργεί και θα δραστηριοποιείται μέσα σε αυτό. Από τεχνολογικής άποψης το γεγονός ότι στο Βίλνιους καταγράφονται οι γρηγορότερες ταχύτητες στα δίκτυα wi-fi μεταξύ των πόλεων της λίστας, αποκαλύπτει του πόσο ανεπτυγμένη είναι η ευρυζωνικότητα στα δίκτυα.
Έτσι με το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τη γρήγορη έκδοση αδειών, τις φιλικές προς την καινοτομία ρυθμίσεις (προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο στη Λιθουανία, όσο και στην Εσθονία) και κυρίως η πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να είναι θέμα χρόνου για τις δύο χώρες να αναλάβουν τα ηνία της Ευρώπης στον κλάδο fintech.
Πηγή: moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου