Η εμβληματική γέφυρα Zakim στη Βοστώνη θα φωτιστεί με μπλε χρώμα στις 25 Μαρτίου (φωτογραφία αριστερά)
«Στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, διερευνήσετε με τις εκεί αρμόδιες Αρχές τη δυνατότητα φωταγώγησης σημαντικού μνημείου/κτηρίου της περιοχής σας με την ελληνική σημαία ή τα ελληνικά χρώματα, την 25η Μαρτίου, με στόχο την και με αυτό τον τρόπο προβολή της εμβληματικής επετείου, εφόσον το επιτρέπουν οι κατά τόπους συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή» αναφέρει σημείωμα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Και οι Έλληνες πρεσβευτές, με την σειρά τους, σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιήθηκαν.
Το σκεπτικό πίσω από την εξωστρέφεια αυτή είναι ότι η επέτειος δεν αφορά μόνο τους Έλληνες. Το φιλελληνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, προσέφερε σημαντική βοήθεια στον ελληνικό αγώνα. «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται», έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ, εκφράζοντας το πηγαίο κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε για τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Υπήρξαν πολλές χώρες που ανταποκρίθηκαν θερμά στο ελληνικό αίτημα, ενώ άλλες επέλεξαν να προσφέρουν το λιγότερο δυνατό. Υπήρξαν επίσης χώρες που αρνήθηκαν διακριτικά και άλλες που «έδειξαν πόρτα» στην έκκληση της Αθήνας.
Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο.
Στις ΗΠΑ, το Σαν Φρανσίσκο και η Βοστώνη είναι από τις πόλεις που συμμετέχουν. Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας. Το εκεί προξενείο και η United Hellenic American Societies της Καλιφόρνια ένωσαν δυνάμεις. Ο πρόεδρός της Τάσος Ζωγράφος δήλωσε ότι «οι Έλληνες και οι φιλέλληνες όλου του κόσμου συνεχίζουν να στέκονται ενωμένοι υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Η όπερα του Σιδνεϊ με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας
Στις Βρυξέλλες το Manneken Pis
Στο Βέλγιο, το Manneken Pis, θα «ντυθεί» Εύζωνας. Το φημισμένο αγαλματάκι των Βρυξελλών θα μεταμορφωθεί, σε μία ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του εκεί Έλληνα πρεσβευτή Διονυσίου Καλαμβρέζου. Οι κακές γλώσσες, όμως, κάνουν λόγο για «πολλά λόγια και λίγα έργα», καθώς ούτε σημαιοστολισμός επετεύχθη, ούτε φωταγώγηση.
Επίσης, μεταξύ άλλων, η Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας. Ο Καναδάς ανήκει στις χώρες που ανταποκρίθηκαν, σπεύδοντας να τιμήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα που ζεί εκεί. Η Ιρλανδία, Ρουμανία, Λετονία, Φινλανδία, Ιταλία, και η Ινδία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που θα ανταποκριθούν στο ελληνικό αίτημα.
Και στην Ινδία... Στο Ταζ Μαχάλ!
Υπήρξαν όμως και χώρες που αρνήθηκαν, κάποιες κομψά, άλλες προκλητικά, να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Μεταξύ αυτών η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Μια άρνηση που ίσως κάποια μέρα την βρούν μπροστά τους!
Takis Ant για το afirimeno.com
Πηγές: Με στοιχεία από protothema.gr , greekreporter.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου