Οκτώ χρόνια πριν το #MeToo ξεκινήσει και στην Ελλάδα με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, πέντε Ελληνίδες τόλμησαν να κάνουν συγκλονιστικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα όμως δεν έτυχαν ποτέ ούτε της ίδιας προβολής ούτε της ίδιας μεταχείρισης. Η μία από αυτές που αποφάσισε να κινηθεί νομικά όχι μόνο δεν είχε καμία κυβέρνηση στο πλευρό της, αλλά είχε απέναντί της τρεις κυβερνήσεις δύο χωρών. «Έζησα την κόλαση. Ήμουν απελπισμένη. Ήλπιζα να γίνει ένα θαύμα για να σωθώ», λέει σήμερα αποκλειστικά στο ethnos.gr η Ξένια Μπουζαρανίδου.
Βενεζουέλα Gate. Πέντε Ελληνίδες ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και στο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013. Οι τρεις από αυτές απολύθηκαν. Η μία βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να αποζημιωθεί. Μία δεύτερη γυναίκα η Σ.Μ. έχει κινηθεί και αυτή νομικά αλλά ακόμα η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί και έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.
Ο πρέσβης κολλητός του Μαδούρο. Τα όσα διαδραματίστηκαν έγιναν σε μία περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… καθ΄οδόν για την πρωθυπουργία της χώρας και όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις επιστολές που έστελνε στον Νικολά Μαδούρο τα «συστημικά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα θα μπορούσαν κάλλιστα να εκμεταλλευτούν τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης για να πλήξουν τη δημοφιλία του ιδίου, την ελληνική αριστερά και τη Βενεζουέλα». Απασχόλησε επίσης τον Νικολά Μαδούρο καθώς ο πρέσβης ήταν κολλητός του με πλούσιο παρελθόν σεξουαλικών σκανδάλων στην Ουρουγουάη, και στην Ουκρανία προκαλώντας «αποκεφαλισμούς» κορυφαίων στελεχών στο Διπλωματικό Σώμα και καραμπόλες στα ηγετικά στελέχη της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν υπογράφει. Σήμερα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενθαρρύνουν δημόσια τα θύματα να «μιλήσουν» διαβεβαιώνοντας πως θα έχουν ασφάλεια και δικαιοσύνη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που δικαιώνει την Ξένια Μπουζαρανίδου επειδή πάγια θέση είναι να μην γίνεται καμία ενέργεια απέναντι σε Διπλωματική Αντιπροσωπεία άλλης χώρας. (...)
Πώς το αποφάσισε. Ολα αυτά μέχρι το μεσημέρι της 25ης Φεβρουαρίου 2021. Βλέποντας στην τηλεόραση τη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με φόντο τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύπτονται στη χώρα μας, θύμωσε καθώς διαπίστωσε πως «εκτός από τη συγκάλυψη υπάρχει και πολλή υποκρισία». Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποκαλύψει δημόσια το μυστικό, να εκφράσει το θυμό της αλλά και την αγανάκτησή της. Μάλιστα στις 15 Φεβρουαρίου είχε στείλει και επιστολή στην υπηρεσία κοινωνικών υποθέσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρει τα όσα αποκαλύπτει σήμερα στο ethnos.gr και ζητά την εκτέλεση της δικαστικής απόφαση που εκδόθηκε 5 Μαρτίου 2019.
«Τι άλλαξε με εμένα που μίλησα;». «Άκουσα προσεκτικά τα λόγια του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της εξουσιαστικής και σεξουαλικής βίας και αντί να με ανακουφίσουν με θύμωσαν και με πόνεσαν. Έδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας.» (...)
«Κλινική περίπτωση σεξουαλικά αρρώστου». «Από τις πρώτες μέρες που μπήκε στην πρεσβεία ο νέος πρέσβης Φράνκλιν Γκονζάλες τα πάντα άλλαξαν. Όλοι φοβόμασταν. Εγώ είχα την ατυχία να βρίσκομαι σχεδόν πάντα μόνη μου στην κουζίνα και να αφιερώνω πολλές ώρες στην προετοιμασία των φαγητών αλλά και των επίσημων γευμάτων, δείπνων των εκδηλώσεων πρωτοκόλλου. Ο Φράνκλιν έκανε συνεχώς χειρονομίες και μιλούσε πρόστυχα. Η κόλαση μου είχε ξεκινήσει.» (...)
«Μου έσκισε τα ρούχα να με βιάσει». Όσο περνούσαν οι ημέρες ο Φράνλκιν Γκονζάλες εκτραχύνονταν όλο και περισσότερο: «Ένα πρωί ετοίμαζα φαγητά στην κουζίνα και ήρθε με το εσώρουχο του. Μου ζήτησε να πάω αμέσως στο δωμάτιο του. Νόμιζα πως κάτι συνέβη. Γνώριζα πως στο σπίτι βρίσκονταν και η αδελφή του και έτσι δεν πήγε ο νους μου στο κακό. Όταν μπήκα στο δωμάτιο μου έκανε επίθεση, με έπιασε με βία από το στήθος και το λαιμό. Με τράβαγε, μου έσκισε τα ρούχα και επιχείρησε να με βιάσει. Φώναζα δυνατά. Ένιωθα πως σταμάτησε ο χρόνος. Δεν ξέρω από που και πως εμφανίστηκε ξαφνικά η αδελφή του που κυριολεκτικά με γλίτωσε από τα χέρια του.» (...)
«Είχε στύση και μου επιτέθηκε πάλι στην κουζίνα». Τα βασανιστήρια της Ξένιας Μπουζαρανίδου είχαν μόλις ξεκινήσει. Λίγες ημέρες αργότερα το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε. Αυτή τη φορά είχε φύλακα άγγελο τον οδηγό της πρεσβείας που κυριολεκτικά την έσωσε την τελευταία στιγμή: «Ήμουν πάλι στην κουζίνα και μου επιτέθηκε. Είχε στύση. Με άρπαξε από πίσω με μανία. Φώναζα σε βοήθεια. Έγινε πάλι χαμός μέσα στην κουζίνα μέχρι που ο οδηγός της πρεσβείας άκουσε τις φωνές μου και ήρθε και με έσωσε από τα χέρια του. Τότε αποφάσισα να καταγγείλω τα όσα βίωνα. Διαπίστωσα πως ανάλογες επιθέσεις είχε κάνει σε άλλες τέσσερις εργαζόμενες της πρεσβείας. Ο κύριος αυτός σας είπα πως ήταν μία κλινική περίπτωση.» (...)
Θα έπληττε το προφίλ του Τσίπρα. Το σκάνδαλο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς αμαύρωνε το προφίλ της Βενεζουέλας. Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμανε συναγερμός διότι υπήρχε φόβος να γίνει το θέμα αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους και επιπλέον, μεταξύ των πέντε γυναικών που έκαναν καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ήταν και κόρη υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πολλάκις την ηγεσία της Βενεζουέλας και τον Φεβρουάριο του 2013 έστειλε απόρρητη επιστολή προς το Νικολάς Μαδούρο στον οποίο αφού του ευχόταν καλή επιτυχία για τις εκλογές της 14ης Απριλίου σημείωνε πως «το θέμα θα το χρησιμοποιήσουν τα μέσα συστημικής επικοινωνίας στο μέγιστο, για να επιτεθούν στην αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα...». (...)
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου