Ειδικότερα, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.
Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής υποστήριξε ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα. Για τη διάταξη που αφορά στη στείρωση ή εναλλακτικά την κατάθεση DNA των ζώων, είπε ότι το κόστος της είναι δυσβάσταχτο και ζήτησε την εξαίρεση της υποχρέωσης για τους κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι είναι «σκύλοι εργασίας».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, είπε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο το επίπεδο προστασίας των ζώων συντροφιάς υποβαθμίζεται. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή αρμοδιοτήτων διαχείρισης σε ιδιώτες, και μάλιστα, χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και χωρίς κατάλληλες υποδομές.
Οι αλλαγές στη νομοθεσία
Στο σύνολο της επικράτειας υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο αδέσποτα σκυλιά (στους δρόμους, σε καταφύγια, είτε φιλοξενούμενα από εθελοντές για περιορισμένο χρονικό διάστημα). «Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η στείρωση είναι μονόδρομος», σημειώνει η εκπαιδεύτρια σκύλων και συνιδιοκτήτρια της σχολής «Dogs Up», Αρετή Δένδια, εξηγώντας ενδεχομένως και το σκεπτικό του νομοθέτη πίσω από το νέο νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ», το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η αρχική του πρόβλεψη ήθελε την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.
Το νομοσχέδιο ωστόσο τροποποιήθηκε πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή και προστέθηκε η δυνατότητα παράκαμψης αυτής της υποχρέωσης εφόσον έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως διασφαλίζεται ότι ακόμη και εάν εγκαταλειφθεί ένα μη σημασμένο (χωρίς μικροτσίπ) ζώο συντροφιάς, θα είναι εύκολο να βρεθεί ο γεννήτοράς του και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος θα έχει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Παράλληλα, σε επόμενο χρόνο, θα μπορεί να δώσει στους επιστήμονες όλο το αναγκαίο υλικό ώστε να πραγματοποιούν έρευνες τόσο σε σχέση με τις ασθένειες των ζώων όσο και σε σχέση με τη μελέτη κληρονομικών ασθενειών. Για τη διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο.
Οι εκπαιδευτές της σχολής «Dogs Up» διευκρινίζουν ότι υπάρχουν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν προχωρούν σε στείρωση αλλά προσέχουν τα σκυλιά τους ώστε να μην προκληθούν ανεπιθύμητες γέννες και κουτάβια τα οποία δεν θα μπορούν να βρουν σπίτι. Ωστόσο, όταν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υπεύθυνη συμπεριφορά του κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, είναι αναμενόμενο ο νομοθέτης να προβλέπει την καθολική αντιμετώπιση του θέματος επιβάλλοντας τη στείρωση όλων των ζώων ανεξαιρέτως. Εξ ου και η εναλλακτική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, για εξαίρεση από την παραπάνω υποχρέωση υπό προϋποθέσεις, που θεωρείται από μερίδα εμπλεκομένων στον χώρο μια βελτίωση στο πλαίσιο ιδιοκτησίας ζώων.
Σημειώνεται ότι με βάση τις νέες προβλέψεις η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η παράλειψη της μιας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο θα επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.
Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
-Advertisement-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου