Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ «αντιπροσωπεύουν όλους τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται αυτό το ιδανικό σε ένα κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στο Όσλο η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.
The Nobel Prize @NobelPrize
BREAKING NEWS: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.
Ηλικίας 59 ετών, ο Μουράτοφ, ένας από τους ιδρυτές και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, «εδώ και δεκαετίες υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε η επιτροπή.
Η 58χρονη Μαρία Ρέσα, από την πλευρά της, με το ερευνητικό μέσο ενημέρωσης Rappler που συνίδρυσε το 2012, «χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να εκθέσει τις καταχρήσεις της εξουσίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη χώρα στην οποία γεννήθηκε, τις Φιλιππίνες», τις οποίες κυβερνά ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, πρόσθεσε η επιτροπή.
Το φετινό βραβείο είναι το πρώτο που δίνεται σε δημοσιογράφους μετά τον Γερμανό Καρλ φον Οσιέτσκι, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1935 επειδή αποκάλυψε το μυστικό μεταπολεμικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας του.
«Η ελεύθερη και βασισμένη στα γεγονότα δημοσιογραφία αποτελεί προστασία εναντίον της κατάχρησης εξουσίας, των ψεμάτων και της πολεμικής προπαγάνδας», δήλωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.
Το βραβείο -ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (σχεδόν 980.000 ευρώ)- θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο με φυσική παρουσία, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα, η οποία σήμερα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση, μιλώντας στον ιστότοπο Rappler, ενώ τόνισε ότι "τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τα γεγονότα". "Έχω μείνει άφωνη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ", δήλωσε η Ρέσα στον Όλαφ Νόελσταντ, γραμματέα της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, όταν αυτός την πήρε τηλέφωνο για να την ενημερώσει για τη βράβευσή της λίγο προτού ανακοινωθεί επισήμως. Τον Απρίλιο η Ρέσα είχε τιμηθεί με το βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου που απονέμει η UNESCO σε αναγνώριση για "την αέναη μάχη της υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης".
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε σήμερα ότι αφιερώνει το Νόμπελ Ειρήνης στην εφημερίδα Novaia Gazeta της οποίας είναι διευθυντής και στους συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους. "Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaia Gazeta. Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης", δήλωσε ο Μουράτοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ενώ διάβασε και έναν κατάλογο με τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων και συνεργατών της εφημερίδας που έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους και η Άννα Πολιτκόφσκαγια.
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) δέχθηκαν με "χαρά" τη βράβευση δύο δημοσιογράφων, της Φιλιππινέζας Μαρία Ρέσα και του Ρώσου Ντμίτρι Μουράτοφ, με το Νόμπελ Ειρήνης, τονίζοντας ότι πρόκειται για "ένα ισχυρό μήνυμα, μια έκκληση για δράση".
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com
Σχετικές αναρτήσεις:
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Στον μυθιστοριογράφο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα
Νόμπελ Χημείας 2021: Στους Μπένγιαμιν Λιστ και Ντέιβιντ Μακμίλαν
Νόμπελ Φυσικής 2021: Στους Σ. Μανάμπε, Κλ. Χάσελμαν και Τζ. Παρίζι
Νόμπελ Ιατρικής 2021: Στους Αμερικανούς Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου