Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 891,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,58 μονάδων (-0,94%) και 878,08 μονάδων (-5,30%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,32%, στις 2.160,52 μονάδες, ενώ στο -2,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.528,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες 8,41% στις 639,46 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 276,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 98 εκατ. ευρώ ήταν το πακέτο της Trastor για τη μεταβίβαση μετοχών της στην Τράπεζα Πειραιώς.
Έτσι, ενώ οι αγορές προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την πανδημία, χτυπήθηκαν και με πόλεμο και μάλιστα σε μέγεθος που δεν το περίμεναν λίγες μέρες πριν, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Αν και οι αναταράξεις από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο ήταν εμφανείς στις διεθνείς αγορές το προηγούμενο διάστημα, ουδείς, ή έστω μικρή μερίδα επενδυτών, ανέμενε ότι η κλιμάκωση της έντασης θα ήταν τέτοιας κλίμακας που και για πόλεμο θα μιλούσαμε και για μεγάλες οικονομικές κυρώσεις θα υποχρεωνόταν η Δύση. Ενδεικτικό είναι ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας, δηλαδή των ρωσικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας από το Swift, δημιουργεί προβλήματα και σε συνδεδεμένα μέρη από άλλες χώρες που έχουν έκθεση στη Ρωσική οικονομία και τις ρωσικές τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν και να πληρωθούν.
Επίσης, ουδείς μπορεί να παραβλέψει και τη νέα άνοδο του ενεργειακού κόστους, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, με το πετρέλαιο να κερδίζει 4,5% και το φυσικό αέριο να καταγράφει άλμα 20%. Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.
Στο ταμπλό του ΧΑ τώρα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 10,11%, με τις Εθνική και Coca Cola (με σημαντική δραστηριότητα σε Ρωσία και Ουκρανία) να ακολουθούν με -8,8% και -8% αντίστοιχα. Απώλειες 7,48% σημείωσε η Alpha Bank, η Πειραιώς έχασε 5,6%, η Βιοχάλκο βρέθηκε σο -5,08%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο. Οι απώλειες σε ΕΛΧΑ έφτασαν το 3,99%, η πτώση σε Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ και ΟΛΠ ξεπέρασε το 2% και εκείνη των Quest και Jumbo το 1%.
Σε μηνιαία βάση, ο Φεβρουάριος δεν μπόρεσε να συνεχίσει το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών και ολοκληρώθηκε με (μηνιαίες) απώλειες 4,82% για τον ΓΔ. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 5,67%.
Afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr
Σχετικές αναρτήσεις:
Χρηματιστήριο: Ισχυρή αντίδραση με +4,4% μετά το χθεσινό -6,4% (25.2.2022)
Βουτιά 6,4% στο Χρηματιστήριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24.2.2022)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου