Τετραήμερη εργασία, τριήμερη ξεκούραση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο με την οικογένεια. Και όλα αυτά με ίδιες αποδοχές. Για τους περισσότερους εργαζόμενους όλα αυτά μοιάζουν με άπιαστο όνειρο. Οι υποστηρικτές του νέου εργασιακού μοντέλου δεν μιλούν όμως μόνο για ικανοποιημένους εργαζόμενους, αλλά και για αύξηση της παραγωγικότητας.
Το Βέλγιο θεσπίζει την τετραήμερη εργασία, κρατώντας ωστόσο σταθερό τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να επιλέγουν αν θα συμπληρώσουν τις ώρες τους σε τέσσερεις ή πέντε μέρες. Σύμφωνα με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο στόχος είναι η ενισχυθεί η δυναμικότητα της οικονομίας και να συνδυαστεί καλύτερα το επάγγελμα με την οικογένεια.
Μερικές άλλες χώρες ή μεμονωμένες εταιρίες έχουν δοκιμάσει ή εξετάζουν το νέο εργασιακό μοντέλο που λέγεται πως ωφελεί την οικονομία και τους εργαζόμενους:
Ισλανδία: Από το 2015 μέχρι το 2019 η Ισλανδία δοκίμασε την τετραήμερη εργασία περιορίζοντας ταυτόχρονα τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα στις 35 ή 36 από 40 χωρίς ωστόσο μισθολογικές μειώσεις. Στο τεστ συμμετείχαν 2.500 εργαζόμενοι. Μετά το τέλος της δοκιμής συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες συμφώνησαν σε μόνιμες περικοπές ωρών εργασίας. Περίπου το 86% των εργαζομένων στην Ισλανδία έχουν τώρα δικαίωμα στην τετραήμερη εργασία.
Σκωτία & Ουαλία: Την τετραήμερη εργασία δοκιμάζει και η Σκωτία, η οποία ενισχύει τις συμμετέχουσες εταιρίες με περίπου 10 εκατομμύρια στερλίνες. Και στην Ουαλία διεξάγεται δημόσια συζήτηση για τον περιορισμό των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα. Η εντεταλμένη μελλοντικών γενεών της τοπικής κυβέρνησης Σοφί Χάου τάχθηκε υπέρ του τετραημέρου εργασίας κατ' αρχήν για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Σουηδία: Οι τέσσερις ημέρες εργασίας ανά εβδομάδα με σταθερές αποδοχές δοκιμάστηκαν στην Σουηδία το 2015 και οι απόψεις διίστανται. Ακόμα και η σουηδική Αριστερά θεωρεί ότι η εφαρμογή του νέου μοντέλου εργασίας έχει υπερβολικό κόστος. Μεμονωμένες εταιρίες ωστόσο, που εισήγαγαν ήδη το μέτρο, παραμένουν πιστές σε αυτό. Παράδειγμα η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, η οποία εδώ και δέκα χρόνια δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργαστούν τέσσερεις αντί πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Φινλανδία: Και η Φινλανδία έκανε για λίγες μέρες παγκόσμια πρωτοσέλιδα με αφορμή σχέδια για…δραματική μείωση των ωρών εργασίας. Υποτίθεται ότι η βορειοευρωπαϊκή χώρα θα εισήγαγε παράλληλα και την τετραήμερη εργασία και την εξάωρη ημερήσια εργασία. Σύμφωνα ωστόσο με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD επρόκειτο για ψευδή είδηση, την οποία η φινλανδική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά.
Ισπανία: Μετά από αίτημα του αριστερού κόμματος Más País η Ισπανία θα δοκιμάσει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία. Στο πείραμα θα συμμετάσχουν 6.000 εργαζόμενοι σε 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι, με ίδιες αποδοχές, αποκτούν τη δυνατότητα παράτασης του Σαββατοκύριακου κατά μια ημέρα. Η δοκιμή θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ένα χρόνο. Άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.
Από τις νεοφυείς εταιρίες μέχρι τις πολυεθνικές: Στη Γερμανία κυρίως start up πειραματίζονται με την τετραήμερη εργασία. Σε άλλες χώρες, όπως την Ιαπωνία, μεγαθήρια όπως η Microsoft ξεκίνησαν ήδη δοκιμές και προσφέρουν στους εργαζόμενους για ένα μήνα τριήμερα Σαββατοκύριακα. Στη Νέα Ζηλανδία ο κολοσσός Unilever δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία με ίδιες αποδοχές. Αν πετύχει το πείραμα, τότε το νέο μοντέλο θα υιοθετηθεί και από παραρτήματα της εταιρίας σε άλλες χώρες.
Στέφανι Χέπνερ
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου