Το SWIFT («Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication» ή «Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία» επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοοικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε παγκόσμια κλίμακα, παρέχοντας ένα ασφαλές, τυποποιημένο και αξιόπιστο περιβάλλον.
Διχασμένες αναφορικά με το εύρος και την ισχύ των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβάλουν στη ρωσική πλευρά μετά την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, οι χώρες της Δύσης εξακολουθούν – προς το παρόν – να διαφωνούν για το εάν θα πρέπει ή όχι να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT. Τι είναι όμως αυτό και γιατί υπάρχουν διαφωνίες;
Το SWIFT είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν-ενημερώνουν-διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Περίπου 11.000 ιδρύματα σε 200 χώρες ανήκουν στην αυτήν την «κοινότητα», εκ των οποίων 291 προέρχονται από τη Ρωσία.
Εάν αποκλειστούν-αποκοπούν η Ρωσία και οι ρωσικές τράπεζες από αυτό το σύστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πραγματοποιούν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτό που θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι η σχετική διαδικασία θα γίνει πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη, χρονοβόρα και πολυδάπανη.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται τώρα έτοιμες να εκδιώξουν τη Ρωσία από το SWIFT. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, παρουσιάζονται να έχουν ενστάσεις και να διστάζουν. Ενδεχομένως, μεταξύ άλλων, επειδή χρησιμοποιούν το SWIFT για να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.
Πίσω από την άρνηση των ηγετών της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift κρύβεται η ανησυχία τους ότι μια παραβίαση στο Swift θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής αερίου. Ο διεθνής πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Swift διασφαλίζει γρήγορες και ομαλές πληρωμές μεταξύ των τραπεζών. Εάν εξαιρεθεί η Ρωσία, οι συμφωνίες με την ενεργειακή εταιρεία Gazprom δεν θα μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής αερίου. Η Ευρώπη εισάγει το 40% των αναγκών της από τη Ρωσία.
Όσοι ανθίστανται χρησιμοποιούν, ωστόσο, και άλλα επιχειρήματα: Λένε για παράδειγμα ότι το «όπλο» της αποκοπής της Ρωσίας από το SWIFT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερη φάση, ή ότι δεν αξίζει να χρησιμοποιηθεί επειδή πρακτικά δεν θα είχε μεγάλο κόστος για τη ρωσική πλευρά.
Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου