Η ανακοίνωση αυτή, με τον χαρακτηρισμό «μη φιλικές χώρες» ή (όπως άλλα μέσα ενημερωσης αναφέρουν) «εχθρικές χώρες», περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε άλλα κράτη σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές που ορίζονται στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα. «Θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές, τις αρχές τιμολόγησης που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα», τόνισε ο Πούτιν.
Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο που παρέχει η Μόσχα σε «εχθρικές χώρες», αιφνιδίασε τη Δύση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ την χαρακτήρισε «παραβίαση των συμβολαίων». Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τους ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και σημείωσε ότι «αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία δεν είναι σταθερός εταίρος».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα μέσω Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υποκύψουν σε αυτές τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου. «Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς. Προτρέπω τις χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή» αναφέρει.
«Ο Πούτιν, πρώτα από όλα, στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα», λέει ο Γερμανός Ραλφ Ρούντε, αναλυτής στην Landesbank της Εσσης. «Σε τελική ανάλυση, είναι πιθανώς μια απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση», εκτιμά. «Με το μέτρο αυτό ο Πούτιν υποστηρίζει το εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, το οποίο έχει δεχθεί σοβαρές πιέσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας και τις δυτικές κυρώσεις, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά», προσθέτει ο Γερμανός αναλυτής. Ηδη, το ρούβλι ενισχύθηκε προσωρινά κατά 5,5% έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου. «Αν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρώνεται πλέον σε δολάρια ή ευρώ στο μέλλον, αυτό φυσικά θα στηρίξει το ρούβλι επειδή θα είναι σε ζήτηση», τονίζει ο ειδικός. Αυτό θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει την προβληματική ρωσική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.
Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου