H Badische Zeitung σχολίαζει: «Το Βερολίνο απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παράλειψης παροχής βοήθειας, μετά τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η απόφαση αυτή πάει πολύ μακριά, γιατί η Ρωσία με τα τανκς από τη Γερμανία και άλλα κράτη της δυτικής συμμαχίας, θα μπορούσε να θεωρήσει πως πρόκειται για μια εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Αριστερά το βλέπουν έτσι. Και δεν είναι πραγματικά ασήμαντο όταν ο υπουργός Εξωτερικών μιας πυρηνικής δύναμης κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επίσης να παραδεχτεί ότι η Γερμανία παίρνει ένα ρίσκο, επειδή οι ενέργειες της Μόσχας έχουν γίνει απρόβλεπτες».
Με μεγάλη πλειοψηφία και ευρεία συναίνεση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων και της κοινοβουλευτικής ομάδας των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα υπέρ της παράδοσης βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία. Ένα ψήφισμα που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα στο πλαίσιο της ιστορικής στροφής της Γερμανίας στο πεδίο της πολιτικής ασφάλειας με την αποστολή πλέον όπλων στην εμπόλεμη Ουκρανία.
«Όψιμη στροφή» είναι ο τίτλος σε άρθρο της Süddeutsche Zeitung που επισημαίνει: «Το παράδειγμα του Βερολίνου θα ακολουθήσουν πολλοί στην Ευρώπη, οι οποίοι περίμεναν να δουν ποια στάση θα τηρήσει η ηγετική χώρα της ΕΕ. Η Γερμανία δεν μπορεί να κρύβεται στην Ευρώπη, ενώ αντιθέτως πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν κάλυψη πίσω από τη Γερμανία. Γι αυτό ήταν τόσο μεγάλη η πίεση της Ουκρανίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση...»
Η Rhein-Neckar-Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Η απόφαση παράδοσης βαρέος οπλισμού, τανκς και άλλων, είναι η πιο επικίνδυνη που πάρθηκε μέχρι σήμερα στη Γερμανία. Δεν γίνεται κατανοητή από τον κόσμο. Ακόμη λιγότερο η επιφανειακή συζήτηση για αυτό. Οι πιθανές συνέπειες δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη».
Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
H ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit φιλοξενεί άρθρο γνώμης της Ρόζα Μπουρτς, κοινωνιολόγου στο Center on Social Movement Studies της Φλωρεντίας που κατηγορεί τη Δύση ότι εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όταν καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όχι την τουρκική επιθετικότητα απέναντι στους Κούρδους.
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Ενώ ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καταδικάστηκε τάχιστα και επιβλήθηκαν κυρώσεις, η τουρκική επιθετικότητα απέναντι στους Κούρδους γίνεται ανεκτή επί δεκαετίες από τους ίδιους ‘θεματοφύλακες των δυτικών αξιών’. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συναντάται σε τακτά χρονικά διαστήματα με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης και τονίζει τη σημασία της γερμανοτουρκικής εταιρικής σχέσης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι σημαντικός διαμεσολαβητής, τώρα που η Ρωσία διεξάγει πόλεμο ‘εναντίον μας’. Ούτε γίνεται καμία συζήτηση για κυρώσεις εναντίον του εταίρου μας, ούτε μπορούν να ελπίζουν οι Κούρδοι σε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής και στην παροχή προστασία χωρίς διατυπώσεις, όταν επιχειρούν να διαφύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις τους ή από τις τουρκικές βόμβες. Ενώ τα σύνορα είναι ανοιχτά για ουκρανούς πρόσφυγες- και δικαίως- οι Κούρδοι που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς είτε εγκλωβίζονται στα σύνορα της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, είτε πνίγονται στη Μεσόγειο, είτε δεν λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία και απελαύνονται. Πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει ανεκτό κάτι τέτοιο».
Πηγή: Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/4AabM, https://p.dw.com/p/4AZOb, https://p.dw.com/p/4AUnP)
Πηγή: Deutsche Welle
(https://p.dw.com/p/4AabM, https://p.dw.com/p/4AZOb, https://p.dw.com/p/4AUnP)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου