Το RND σημειώνει: «Την ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία με επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό, ο τούρκος πρόεδρος απειλεί σχεδόν καθημερινά τη γείτονά του και εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα με σύνθημα "θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα". Ο αμερικανός στρατιωτικός ιστορικός και ειδικός σε ζητήματα Τουρκίας Ράιαν Τζινγκέρας παρατηρεί ότι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας "δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή".
Μετά τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να του δείξει κόκκινη κάρτα. Και η Γερμανία όμως μπορεί να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον αυταρχικό Τούρκο πρόεδρο. Με αφορμή τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, μιας και αυτά θα μετατόπιζαν την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας».
Παλαιότερα, επί προηγούμενης κυβέρνησης στη Γερμανία, οι "Πράσινοι" και "Η Αριστερά" είχαν ζητήσει την ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Συγκεκριμένα στις 29.1.2021 η Deutsche Welle μεταξύ άλλων έγραφε:
DW: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία συζήτησε η γερμανική βουλή
Η γερμανική βουλή συζήτησε (στις 29.1.2021) προτάσεις που κατέθεσαν οι ΚΟ των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems. Το αίτημά τους είναι παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο (του 2020). Η γερμανική κυβέρνηση το είχε απορρίψει. «Από στρατηγικής άποψης δεν το θεωρώ το σωστό δρόμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Η επιβολή ενός εμπάργκο σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολη. Εκτός αυτού, η Τουρκία θα αναζητούσε άλλους προμηθευτές. Ο κ. Μάας είχε υποδείξει το παράδειγμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, όταν η ΗΠΑ αρνήθηκαν να της διαθέσουν δικά της συστήματα.
Στην ομιλία της στη βουλή (τότε) η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ καταλόγισε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του, επισήμανε η κ. Κόιλ. Εκτός αυτού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια - ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται».
Εξίσου αιχμηρή ήταν και η παρέμβαση της αντιπροέδρου της ΚΟ της Αριστεράς Σεβίμ Ντάγκντελεν. «Παράλογη» χαρακτήρισε την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, από τη στιγμή που το κράτος-μέλος της ΕΕ Ελλάδα τα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της. (...)
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου