Από την Knvul Sheikh c.2022 / The New York Times Company
Πιθανότατα να έχετε ήδη ακουστά τη συμβουλή ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατηθείτε υγιείς –ειδικά τώρα που πλησιάζει η εποχή της γρίπης και των κρυολογημάτων– είναι να ασκείστε σωματικά. Πρόκειται για ένα προϊόν λαϊκής σοφίας, το οποίο όμως οι ερευνητές δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν. Πλέον, επιστήμονες που μελετούν τους παράγοντες κινδύνου για την Covid-19 έχουν στα χέρια τους κάποιες πρώτες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ τακτικής άσκησης και καλύτερης θωράκισης του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες. Έχοντας αξιολογήσει 16 έρευνες που αφορούσαν ενήλικες που έμειναν σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας (συγκεκριμένα το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2022), μελετητές ανακάλυψαν πως οι τακτικά ασκούμενοι είχαν μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από αυτόν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό The British Journal of Sports Medicine, προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ επιστημόνων της άσκησης (exercise scientists), οι οποίοι θεωρούν πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να αρχίσει να αντιμετωπίζεται η σωματική άσκηση και ως φάρμακο. Ειδικοί μελετητές που ασχολούνται με την ανοσολογία και τις μεταδοτικές ασθένειες είναι πιο επιφυλακτικοί ως προς τον τρόπο ερμηνείας των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, συμφωνούν πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας μέσα από αρκετούς, διαφορετικούς μηχανισμούς.
Πώς η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό
Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι και σε καλή φυσική κατάσταση φαίνεται να υποφέρουν λιγότερο συχνά από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Και όταν οι άνθρωποι που ασκούνται νοσούν, τείνουν να μη νοσούν βαριά, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Νιέμαν, καθηγητής υγείας και επιστήμης της άσκησης στο Appalachian State University της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ, που δεν εμπλέκεται στην παραπάνω έρευνα. Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση των 16 ερευνών, άνθρωποι ανά τον κόσμο που γυμνάζονταν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό, 36% μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν με κορωνοϊό και 43% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτόν σε σχέση με όσους ήταν σωματικά αδρανείς.
Όσοι ακολούθησαν συστάσεις για τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, μοιάζει να είχαν τα μεγαλύτερη οφέλη. Ακόμα όμως και εκείνοι που γυμνάζονταν λιγότερο ήταν πιο προστατευμένοι απέναντι σε ασθένειες σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.
Οι μελετητές θεωρούν πως η άσκηση μπορεί να αυξήσει, για παράδειγμα, την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση μεταδοτικών βακτηριδίων και ιών. Στο πλαίσιο μικρότερων μελετών, ερευνητές έχουν ανακαλύψει επίσης ότι οι συσπάσεις και οι κινήσεις των μυών απελευθερώνουν τις λεγόμενες κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) –πρωτεΐνες σημαντικές στην κυτταρική σηματοδότηση–, οι οποίες βοηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια να εντοπίσουν και να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.
Έχοντας το ανοσοποιητικό σε ετοιμότητα
Όταν γυμναζόμαστε καθημερινά, ακόμα και αν ο αριθμός των κυτοκινών και των λευκών αιμοσφαιρίων μειώνεται δύο με τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της σωματικής άσκησης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μαθαίνει με τον καιρό να ανταποκρίνεται και να εντοπίζει τα παθογόνα γρηγορότερα. «Το ανοσοποιητικό σας προγυμνάζεται και είναι σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ιικό φορτίο ανά πάσα στιγμή», εξηγεί ο Νίεμαν. Στους υγιείς ανθρώπους, η σωματική άσκηση έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων φλεγμονών. Η εκτεταμένη φλεγμονή μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τον οργανισμό, στρέφοντας ακόμα και τα λευκά αιμοσφαίρια εναντίον του σώματός μας. Είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την Covid-19, αναφέρει ο Νίεμαν. Όπως μπορεί να καταλάβει λοιπόν κανείς, μειώνοντας τις φλεγμονές αυξάνονται οι πιθανότητές μας να καταπολεμήσουμε την όποια μόλυνση.
Έρευνες έχουν δείξει, επίσης, πως η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη κάποιων εμβολίων. Όσοι, για παράδειγμα, γυμνάστηκαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, φαίνεται ότι παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα. Επίσης σε έρευνες που έγιναν σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης νωρίς το φθινόπωρο, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που ασκούνταν δημιούργησαν τόσο πολλά αντισώματα, που έμειναν υγιείς όλο τον χειμώνα.
Μείωση ασθενειών
Η άσκηση έχει πολλά ευρύτερα οφέλη για την υγεία, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση και τη σοβαρότητα των ασθενειών, αναφέρει ο Στούαρτ Ρέι, καθηγητής ιατρικής με ειδίκευση στις μεταδοτικές ασθένειες στο Johns Hopkins University School of Medicine των ΗΠΑ. Το να εντάξουμε το περπάτημα, το τρέξιμο, το γυμναστήριο ή κάποιο σπορ στην καθημερινότητά μας είναι γνωστό ότι βοηθάει, μεταξύ άλλων, στη μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιοπαθειών – όλα παράγοντες κινδύνου για βαριά γρίπη και Covid-19. Η άσκηση μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο ήρεμο ύπνο, να ανεβάσει τη διάθεσή μας και να βελτιώσει τον μεταβολισμό ινσουλίνης και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματός μας, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης από τη γρίπη ή την Covid-19. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να γνωρίζουμε, αναφέρει ο Ρέι, αν τα οφέλη προέρχονται από άμεσες αλλαγές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. (...)
Πηγή: kathimerini.gr/k
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου