Εξάλλου συνηθίζει η Αριστερά να διασπάται και συχνά να υποδιασπάται, είναι στο DNA της. «Η εσωκομματική πάλη δίνει στο κόμμα δύναμη και ζωτικότητα», λένε όσοι έχουν διαβάσει πολύ καλά τον Λένιν, θυμίζοντας και το κλασικό ανέκδοτο: «Τι κάνει ένας αριστερός; Παρέμβαση. Τι κάνουν δύο αριστεροί; Οργάνωση. Τι κάνουν τρεις αριστεροί; Κίνημα. Τι κάνουν τέσσερις αριστεροί; Διάσπαση»!
Θα προσπαθήσουν λοιπόν, όσοι αποχώρησαν (ή εκπαραθυρώθηκαν) από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφράσουν το εκλογικό ακροατήριο που παρακολουθεί απογοητευμένο τον Κασσελάκη να μετατρέπει την κυβερνώσα Αριστερά σε ριάλιτι, συγκροτώντας ένα νέο κόμμα; Εύλογο είναι.
Όμως αυτός ο ετεροπροσδιορισμός δεν επαρκεί για την πολιτική τους επιβίωση. Για τη δική τους μακροημέρευση, απαιτείται η δημιουργία ενός κόμματος, απαλλαγμένου από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος, μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αντίληψης του κόσμου με αριστερή οπτική. Σίγουρα υπάρχει διαθέσιμος πολιτικός χώρος, έμπειρα στελέχη και δημοσιότητα.
Έτσι λοιπόν, η «Νέα Αριστερά», το κόμμα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και λοιπών που αποχώρησαν, είχε χθες στο Σεράφειο «γεννητούρια». Πολλά πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέκλυσαν την αίθουσα του Δήμου Αθηναίων με τον Αλέξη Χαρίτση να κάνει τα αποκαλυπτήρια στο τέλος της ομιλίας του.
Την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα της «Νέας Αριστεράς», του νέου πολιτικού φορέα υπό τους 11 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο επικεφαλής τους, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο Σεράφειο το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία παρουσιάστηκαν, επίσης, το όνομα και το σήμα του νέου εγχειρήματος.
Οι έντεκα βουλευτές της νέας ΚΟ στη Βουλή
Στην πρώτη τους επίσημη παρουσία τα στελέχη επέλεξαν να κινηθούν περισσότερο ενωτικά, με την Εφη Αχτσιόγλου στην τοποθέτησή της να κάνει λόγο για μια νέα αρχή που γίνεται στον χώρο της Αριστεράς «για την αξιοπρέπειά μας και για τις ζωές μας». Πρόσθεσε πως οφείλουμε «να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς». Και πιστεύω ότι θα πετύχουμε, πρόσθεσε.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», προσθέτοντας πως στόχος τους είναι η δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης που δεν φοβάται την αλλαγή. Η «φιλοδοξία» του νέου εγχειρήματος είναι να δώσει «μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» και «να μιλήσει με όρους ευθύνης για τις θετικές αλλαγές που σήμερα χρειάζεται η κοινωνία» είπε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως δεν πρόκειται για «παρθενογένεση», συμπληρώνοντας ότι «Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει, να οργανωθεί, να πάρει πρωτοβουλίες».
Αν λοιπόν η «Νέα Αριστερά» καταφέρει να σταθεί και να λειτουργήσει, ίσως δημιουργιθεί μία ενδιαφέρουσα πηγή σύγχρονου προβληματισμού με αριστερό πρόσημο, εξασφαλίζοντας έτσι μακροημέρευση στο κόμμα.
Takis Ant / afirimeno.com
με κάποιες πληροφορίες από Protagon.gr και kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου