Oι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Fitch, είναι η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.
Ο οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022. Ισχυρή κρίνει ο οίκος και τη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025. Ο Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023, αναθεωρώντας ελαφρώς ανοδικά την προηγούμενη εκτίμησή της.
Οι κίνδυνοι πολιτικής έχουν εκτονωθεί μετά την καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές στα τέλη Ιουνίου, η οποία της παρέχει ξεκάθαρη πλειοψηφία για να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα κατά την επόμενη πενταετία, αναφέρει ο οίκος.
Οι αναβαθμίσεις του 2023
Ο Fitch είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο. Επίσης είναι ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, μετά τον S&P, που δίνει την επενδυτική βαθμίδα.
Ειδικότερα, σε μια χρονιά που δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μόλις ξεκαθάρισε το θέμα της πολιτικής σταθερότητας, μετά τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αυξήθηκε κατακόρυφα η προσδοκία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.
Πρώτος ο ιαπωνικός οίκος Ρ&Ι (o οποίος δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ), αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στις 20 Ιουλίου. Ακολούθησε η SCOPE στις 4 Αυγούστου. Τον Σεπτέμβριο είχαμε την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS (συγκεκριμένα στις 8/9). Μια εβδομάδα αργότερα, η Moody’s άλλαξε τη στάση που διατηρούσε για σχεδόν δύο χρόνια και έκανε διπλή αναβάθμιση στην Ελλάδα από τη Βα1 στη βαθμίδα Baa2 που για την κλίμακα του συγκεκριμένου οίκου, είναι μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Ο τέταρτος οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα ήταν η Standard & Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου και ο πέμπτος ο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , capital.gr
Σχετικές αναρτήσεις:
Αναβάθμιση από S&P: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (21.10.2023)
Moody's: Aναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες (16.9.2023)
DBRS: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (9.9.2023)
Scope: Στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- η Ελλάδα (5.8.2023)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου