Ο αντικαθεστωτικός πολιτικός αποφάσισε να δώσει τον αγώνα για μια καλύτερη Ρωσία όχι από το εξωτερικό, όπως άλλοι αντίπαλοι του Πούτιν, αλλά στην ίδια την πατρίδα του, διασφαλίζοντας την αναγνώριση της οικογένειας, των φίλων και των οπαδών του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επέστρεψε από τη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021, όπου νοσηλευόταν μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του με την χημική ουσία Novichok. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης, το οποίο παρέλαβε η κόρη του Ντάσα.
Η σύζυγός του Γιούλια και τα δύο τους παιδιά ζούσαν συνεχώς με φόβο για τη ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι από τον Αύγουστο του 2020 όταν επέζησε κυριολεκτικά από τύχη απόπειρα δολοφονίας με νοβιτσόκ. Ο Ναβάλνι είχε αποκαλέσει τότε τον Πούτιν «δολοφόνο», ο οποίος είχε αναθέσει σε μια ομάδα εκτελεστών της μυστικής υπηρεσίας εσωτερικού FSB να τον «εξουδετερώσει». Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριπτε πάντα αυτή την κατηγορία.
«Όλα όσα διαβάζετε για τη φρίκη και τα φασιστικά εγκλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος, είναι όλα η αλήθεια. Με μία διόρθωση: η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη» έγραφε ο ρώσος αντικαθεστωτικός. Οι γνωστοί βιασμοί με το σκουπόξυλο υπάρχουν. Βασανιστήρια, που δεν θα φαντάζονταν ποτέ φυσιολογικοί άνθρωποι, σημείωνε ο Αλεξέι Ναβάλντι: «Το σωφρονιστικό σύστημα δεν διοικείται μόνο από εγκληματίες, αλλά από πραγματικά διεστραμμένους ανθρώπους»...
Πηγή: Deutsche Welle
Αλεξέι Ναβάλνι: Τα πολλά πρόσωπα ενός ακτιβιστή
Οπως συμβαίνει, όμως, με όλες τις χαρισματικές προσωπικότητες, ο Αλεξέι Ανατολίεβιτς Ναβάλνι είχε πολλές όψεις, κάποιες από τις οποίες δεν θέλουν να θυμούνται οι σημερινοί αγιογράφοι του...
Γεννημένος στην περιφέρεια της Μόσχας, με ρωσικές αλλά και ουκρανικές ρίζες, ο Ναβάλνι σπούδασε Νομικά και Οικονομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος και άκουσε από νωρίς το κάλεσμα της πολιτικής. Το 2000, σε ηλικία 23 ετών, εντάσσεται στο Γιαμπλόκο, το κόμμα της φιλελεύθερης ρωσικής αντιπολίτευσης και τα επόμενα χρόνια ηγείται της κομματικής οργάνωσης Μόσχας.
Τακτικιστής με έντονα στοιχεία καιροσκοπισμού, ο Ναβάλνι δεν διστάζει να ηγηθεί ομάδας νεαρών εθνικιστών στη «Ρωσική πορεία», τον Νοέμβριο του 2007, με συνθήματα υπέρ μιας «λευκής Ρωσίας» και εναντίον των μεταναστών και των Καυκάσιων... Το Γιαμπλόκο τον διέγραψε για τις εθνικιστικές του θέσεις, κάτι που τον ώθησε να δημιουργήσει τη δική του περιθωριακή οργάνωση, ονόματι «Λαός». Τον επόμενο χρόνο υπερθεματίζει όταν ο Πούτιν εισβάλλει στη Γεωργία, καλεί μάλιστα τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίσει το γενικό επιτελείο των Γεωργιανών με πύραυλο Κρουζ. Η παραμονή του στην Αμερική, χάρη σε υποτροφία του Πανεπιστημίου Γέιλ, επέδρασε καταλυτικά στην πολιτική του μεταμόρφωση. Επιστρέφοντας στη Ρωσία στρέφεται στην εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς και του καθεστώτος Πούτιν... Το 2013 θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας και θα συγκεντρώσει το 27% των ψήφων. Προσπάθησε να κατέβει και στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, απέναντι στον Πούτιν, αλλά δεν του επιτράπηκε...
Το 2020 έπεσε σε κώμα, επιστρέφοντας από περιοδεία στη Σιβηρία και διακομίστηκε στη Γερμανία, όπου υποστηρίχθηκε ότι είχε δηλητηριαστεί με τη νευροπαραλυτική ουσία Novichok. Επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία, γνωρίζοντας πολύ καλά τους κινδύνους. Αμέσως συνελήφθη, τον Ιανουάριο του 2021 και φυλακίστηκε, ενώ στις δίκες που ακολούθησαν του φόρτωσαν συνολικά 30 χρόνια κάθειρξη για απάτες και «εξτρεμιστική δράση». Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αρχές τον μετέφεραν στη σωφρονιστική αποικία του Αρκτικού Κύκλου, παρότι η υγεία του ήταν ήδη κλονισμένη από απεργία πείνας. Εκ των πραγμάτων, το καθεστώς Πούτιν χρεώνεται τον θάνατό του...
Πηγή: kathimerini.gr
Διαδήλωση υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι στο Βερολίνο (4/6/23)
Οι Δυτικοί ζητούν σήμερα από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον θάνατο χθες Παρασκευή του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού αντιφρονούντα και επικριτή της Μόσχας, ο οποίος επήλθε, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σε φυλακή της Αρκτικής υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας χθες το βράδυ για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται “ πλήρως υπεύθυνες” για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το Λονδίνο ζήτησε “ ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα”, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια “ αξιόπιστη” έρευνα.
“Σοκαρισμένος” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “ ευθύνεται για τον θάνατο” του Ναβάλνι, “μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας”, ενώ και η ΕΕ κατηγόρησε “το ρωσικό καθεστώς”.
“Θεωρούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό καθεστώς υπεύθυνους”, αντέδρασε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.
Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει “την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους”, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι, στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι “προφανές” ότι ο Ναβάλνι “δολοφονήθηκε όπως χιλιάδες άλλοι (...) εξαιτίας ενός και μόνο ανθρώπου, του Πούτιν”.
Στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δηλώνει ότι ο "Ναβάλνι θυσιάστηκε για τα ιδανικά που εμείς εκτιμούμε περισσότερο". Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ανέφερε ότι "ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και αντιστάθηκε σε ένα βάναυσο, αυταρχικό καθεστώς". Σοκαρισμένος από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει ότι "ο Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα για ελευθερία και μία δημοκρατική Ρωσία".
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες τις κατηγορίες αυτές “ εντελώς απαράδεκτες”, ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου