Ένα παλιό ρητό της Wall Street λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Μαζί με τον Kenley Scott εξετάσαμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.
Αποδεικνύεται ότι ναι, ιστορικά (από το 1970) υπάρχει βάση στο φαινόμενο που λέμε "Βαρόμετρο του Ιανουαρίου", όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. Από τότε, ο Ιανουάριος έκλεισε με κέρδη 31 χρονιές και σε αρνητικό έδαφος σε 23.
Στα 31 έτη που ο Ιανουάριος ήταν κερδοφόρος, το έτος έκλεισε θετικά τις 26 φορές. Στις 25 από αυτές τις 26 φορές, τα ετήσια κέρδη του S&P 500 ήταν μεγαλύτερα από τα κέρδη του Ιανουαρίου.
Στα 23 έτη που ο Ιανουάριος παρουσίασε απώλειες, το έτος έκλεισε αρνητικά τις 10 φορές. Και πάλι, όλες οι ετήσιες απώλειες εκτός από μία ήταν μεγαλύτερες από τις απώλειες του Ιανουαρίου. Συνολικά, ο Ιανουάριος ως αρνητικός προγνωστικός δείκτης είχε χαμηλότερη αξιοπιστία.
Όπως φαίνεται, το "φαινόμενο του Ιανουαρίου" έχει χάσει κάποια από την προγνωστική του δύναμη τα τελευταία χρόνια. Από το 2009 και μετά, ακόμη και τα έτη που ξεκίνησαν με απώλειες τον Ιανουάριο, παρουσίασαν ισχυρούς μέσους όρους στο έτος. Αναμφισβήτητα, αυτό ήταν συνάρτηση των σταθερά χαμηλών επιτοκίων.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά, καθώς τα επιτόκια πιθανόν να διατηρηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.
Ένας άλλος παράγοντας που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποδόσεις των μετοχών φέτος είναι οι προεδρικές εκλογές. Τα "εκλογικά" έτη έχουν διαφορετικό μηνιαίο μοτίβο από τον μέσο όρο όλων των ετών. Στις χρονιές των προεδρικών εκλογών ακόμη και όταν ο Ιανουάριος είναι κερδοφόρος το υπόλοιπο α' τρίμηνο είναι κατά μέσο όρο πτωτικό για τον S&P 500. Καθώς πλησιάζουν οι κάλπες, η αγορά έχει τάση για ράλη -τον Αύγουστο-, αλλά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υποχωρεί. Μόλις παρέλθουν οι εκλογές, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος συνήθως εμφανίζουν ισχυρά κέρδη. (...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου