Αύξηση κατά μισό έτος κατέγραψε το προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat. Ειδικότερα το 2022 το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων ανέβηκε στα 80,6 έτη από 80,1 το 2021.
Η υψηλότερη τιμή επί σχεδόν δύο δεκαετίες –από το 2002 για την ακρίβεια– είχε καταγραφεί το 2019 όταν ο δείκτης έφτασε τα 81,3 χρόνια. Το ξέσπασμα της πανδημίας όμως έριξε το προσδόκιμο ζωής στα 80,4 έτη το 2020 και στα 80,1 το 2021.
Οσον αφορά τις περιοχές με τις καλύτερες «επιδόσεις», πρώτη έρχεται η περιφέρεια της Μαδρίτης στην Ισπανία (85,2 έτη), ακολουθούμενη από την Περιφέρεια του Τρέντο στην Ιταλία (84,4 έτη) και την περιοχή Ιλ Ντε Φρανς στη Γαλλία (84,1 έτη). Σε κοντινή απόσταση η Στοκχόλμη στη Σουηδία (84 έτη) και η αυτόνομη κοινότητα της Ναβάρρα στην Ισπανία (83,9 έτη).
Στη χώρα μας, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στην Ηπειρο, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2022 έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής τα 82,7 έτη, τα 82,3 έτη και τα 81,7 αντιστοίχως.
Οσον αφορά τα αρνητικά νούμερα, μεταξύ των πέντε περιοχών της Ε.Ε. με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, οι τέσσερις περιοχές βρίσκονται στη Βουλγαρία ενώ η πέμπτη είναι στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα αγόρια που γεννήθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2022 αναμένεται να ζήσουν 77,9 χρόνια ενώ τα κορίτσια 83,3 χρόνια, σχεδόν 5 χρόνια περισσότερο...
Αναλύοντας τα στοιχεία της Eurostat, η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κάνει λόγο για ένα «αναμφίβολα αισιόδοξο και θετικό στοιχείο ανάκαμψης, το οποίο δείχνει ότι απομακρυνθήκαμε πια από τον αντίκτυπο των θανάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός»...
Σχολιάζοντας τις καλές επιδόσεις της χώρας μας στο Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη και την Ηπειρο, η κ. Τραγάκη λέει πως αυτές σχετίζονται με «τον διαφορετικό τρόπο ζωής που ακολουθούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών όχι μόνο στο κομμάτι της διατροφής αλλά ως μια συνολική μενταλιτέ, μια εναλλακτική στάση ζωής. Δεν έχει απαραίτητα να κάνει με καλύτερες υποδομές ή υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αυτό μας το έχει ήδη αποδείξει περίτρανα εδώ και χρόνια η Ικαρία. Ολο το Βόρειο Αιγαίο είναι λοιπόν κατά μια έννοια μια “Μπλε Ζώνη” κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Αυτή η διαφορετική φιλοσοφία ζωής, η οποία παντρεύεται με την καλύτερη κοινωνική ζωή, την καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή και το καλύτερο κλίμα, είναι αυτή που κάνει Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα να βρίσκονται ψηλά στις θέσεις του προσδόκιμου ζωής το 2022».
Σχολιάζοντας τις διαφορές ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες και το πλεονέκτημα που διατηρούν οι πρώτες, η κ. Τραγάκη τονίζει το εξής: «Το θέμα είναι καθαρά βιολογικό και εγγενές και υπάρχει από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Οι ορμόνες, η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη είναι “προστατευτικοί μανδύες” για τις γυναίκες».
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου