(απόσπασμα από το capital.gr)
Οι ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου, στις οποίες ψήφισαν μόλις οι μισοί από τους 373 εκατ. ψηφοφόρους σε 27 χώρες, συγκλόνισαν την ήπειρο. Το αποτέλεσμα κατέστησε τους ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών του μπλοκ, Γερμανία και Γαλλία, ηττημένους. Και παρόλο που η κεντροδεξιά θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο κοινοβούλιο, η αύξηση της υποστήριξης προς την ακροδεξιά ξυπνά μνήμες από τις πιο άσχημες στιγμές του 20ού αιώνα.
Το κύμα της ακροδεξιάς
Ενώ η ρωσική χρηματοδότηση και προπαγάνδα ήταν ευρέως διαδεδομένη - συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια να κατηγορήσει τη Μόσχα για τη δολοφονία - το κύμα της ακροδεξιάς ήταν κυρίως εγχώριο, υποδαυλισμένο από τον πληθωρισμό, την αντίθεση στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και το χάσμα μεταξύ πόλεων και υπαίθρου που βρίσκεται στο επίκεντρο των λεγόμενων πολιτισμικών πολέμων.
Πού οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς
Πάνω απ' όλα, η υποστήριξη της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την ήπειρο οφείλεται στην εχθρότητα απέναντι στη μαζική μετανάστευση από το νότιο ημισφαίριο, στην οποία καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αξιόπιστη απάντηση. Λίγοι πολιτικοί του κέντρου και της αριστεράς τολμούν να πουν στους ψηφοφόρους την αλήθεια - ότι η μεταναστευτική "πλημμύρα" μπορεί μόνο να αυξηθεί, δεδομένων των δημογραφικών δεδομένων της Αφρικής και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Οικονομική παρακμή
Ακόμα λιγότεροι έχουν το θάρρος να πουν στους Ευρωπαίους ότι, εν μέσω πτώσης των γεννήσεων, οι οικονομίες της Ευρώπης χρειάζονται τουλάχιστον κάποια εργασία μεταναστών. Πράγματι, η μεγάλη ιστορία της Ευρώπης - αυτό που θα έπρεπε δικαίως να είναι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών - είναι η σοβαρή οικονομική της παρακμή, σε σχέση με την Ασία και τις ΗΠΑ.
Αν και υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με τις ερμηνείες των στατιστικών στοιχείων που επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται, καθώς το ξεπερνά η Κίνα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7%, έναντι 3% της Γερμανίας. Οι Ευρωπαίοι εργάζονται λιγότερες ώρες από τους Αμερικανούς και περνούν περισσότερες διακοπές. Σε όρους δολαρίου, η οικονομία της ΕΕ είναι σήμερα μόνο το 65% της αμερικανικής, από 90% που ήταν την παραμονή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η Ευρώπη δεν έχει να παρουσιάσει αντιπάλους απέναντι στους αμερικάνικους τεχνολογικούς κολοσσούς. Τα πανεπιστήμιά της παραπαίουν στις παγκόσμιες κατατάξεις πολύ κάτω από εκείνα των ΗΠΑ - μόνο μια χούφτα βρετανικών ερευνητικών κέντρων, όπως το Imperial College του Λονδίνου, βρίσκονται στην κορυφή. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές προσφέρουν πολύ πιο περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια από ό,τι οι αντίστοιχες αμερικανικές.
Εκλογική εικόνα
Αυτά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έφεραν κυρίως κέρδη για τα κόμματα που προσπαθούν να σώσουν το παλιό φυλετικό μοντέλο της ηπείρου, παρά για εκείνα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του νέου κόσμου, κάτι που έρχεται είτε μας αρέσει είτε όχι. Η ακροδεξιά ανεβαίνει στο φόντο του ίδιου είδους φόβων που τροφοδότησαν την άνοδο του φασισμού πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. (...)
Πηγή: capital.gr/bloomberg-view
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου