10 Ιουλίου 2024

Το Σκίτσο της Ημέρας 10.7.2024

"Χρειάζομαι βοήθεια πολεμώντας για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα μου" λέει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στo ΝΑΤΟ. "Και εγώ" απαντά ο Αμερικανός εκπρόσωπος τη στιγμή που ο Μπάιντεν είναι επισφαλής και ο Τράμπ τρελός. Σκίτσο του Matt Davies.

Σύντομο ρεπορτάζ:
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον σήμερα, την 75η επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας. Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται επίσης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου. «Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν.
Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου