20 Ιουλίου 2024

Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Από δυο δημοσιεύματα στον "Φιλελεύθερο" Κύπρου:

Οι διακοπές της Αϊσέ διαρκούν πενήντα χρόνια
του Κώστα Βενιζέλου (απόσπασμα)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τουράν Γκιουνές, στις 3.00 π.μ της 20ης Ιουλίου 1974 ενημέρωνε όλες τις διαπιστευμένες πρεσβείες στην Άγκυρα για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο: «Συνεπεία του πραξικοπήματος στην Κύπρο έχει καταλυθεί το συνταγματικό καθεστώς. Η Τουρκία έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό διαβουλεύσεων της Συνθήκης Εγγυήσεως. Επειδή δεν επετεύχθησαν αποτελέσματα, με την αυγή θα επέμβει μονομερώς στην Κύπρο. ΣΤΟΠ».

Λίγο πριν τις 5 το πρωί ο Ετζεβίτ πήγε στο Γενικό Επιτελείο και ευχήθηκε στους στρατηγούς «καλή επιτυχία».

Η απόβαση τουρκικών στρατευμάτων άρχισε στην παραλία «πέντε μίλι» της Κερύνειας, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση από θάλασσα και αέρα. Η Τουρκία είχε δώσει στην εισβολή την κωδική ονομασία «Αττίλας». Ο κωδικός της επιχείρησης ήταν Αττίλας. Όπως είναι γνωστό το συνθηματικό για την έναρξη της δεύτερης φάσης όταν κατέρρευσε η Διάσκεψη της Γενεύης τον Αύγουστο ήταν: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές». Προηγήθηκε, βέβαια, το άλλο σύνθημα, «ο Αλέξανδρος εισήχθη στο νοσοκομείο», με το οποίο ξεκίνησε το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών.

Ο Αλέξανδρος δεν… βγήκε ποτέ από το νοσοκομείο ενώ η Αϊσέ ήλθε και δυστυχώς έμεινε στην Κύπρο.

Οι όποιες διπλωματικές κινήσεις έγιναν από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους ήταν για το θεαθήναι. Η απόφαση για την εισβολή της Τουρκίας είχε ληφθεί προ πολλού. Στην Άγκυρα ανέμεναν την αφορμή, δηλαδή το πραξικόπημα ανατροπής του Μακάριου. Προφανώς και σε πέντε ημέρες ( από την 15η Ιουλίου μέχρι την 20η Ιουλίου) δεν σχεδιάζεται και υλοποιείται αποβατική ενέργεια. Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει μήνες πριν. Παρά την προετοιμασία, αλλά και την προδοσία, η τουρκική ενέργεια δεν ήταν και τόσο εύκολη. 

Σε ό,τι δε αφορά τους «συμμάχους», οι ΗΠΑ το μόνο που ήθελαν ήταν να αποφευχθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος κι αυτό επιτεύχθηκε. Από την πλευρά τους οι Βρετανοί δεν αντέδρασαν- ως αναμενόταν άλλωστε- στα τουρκικά σχέδια, δεν ήθελαν όμως να έχουν ευθέως εμπλοκή. (...)

Η συνέχεια στο Οι διακοπές της Αϊσέ διαρκούν πενήντα χρόνια | Philenews


«Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλε»
Η Θέση του «Φ»

ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιουλίου. Πενήντα χρόνια από τότε, που εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο και έκτοτε κατέχει διά της ισχύος εδάφη της πατρίδας μας. Πενήντα χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πραξικόπημα και την εισβολή.

ΜΙΣΟΣ αιώνας από τότε. Και οι μνήμες μπορεί να έχουν ξεθωριάσει, αλλά δεν μπορούν να σβήσουν. Είναι ο πόνος που συντηρεί τη θύμηση. Είναι η κατοχική σημαία στον Πενταδάκτυλο, που υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη κατοχή. Η συνεχιζόμενη κατοχή δεν αφήνει κανένα μας να ξεχάσουμε το 1974. Την προδοσία και την εισβολή, την κατοχή.

ΚΑΘΕ χρόνο τέτοιες ημέρες, σε κάθε επέτειο και όχι μόνο, καθημερινά, θα πρέπει να εκφράζεται η αποφασιστικότητα και να αναδεικνύεται ο στόχος. Κι ο στόχος παραμένει η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και η απελευθέρωση της Κύπρου. Χωρίς εκπτώσεις και διάφορες ρυθμίσεις που θα νομιμοποιούν την κατοχή, την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

ΕΧΟΥΜΕ απέναντι μας, μια επεκτατική δύναμη. Η κατοχική Τουρκία υλοποιεί βαθμηδόν τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή. Σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος, του ελληνισμού εν γένει. Σε βάρος της Λιβύης, της Συρίας, των Κούρδων…

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ επέτειος, αποτελεί ευκαιρία για να επαναλάβουμε πως ο μόνος δρόμος που μπορούμε να βαδίσουμε είναι αυτός που θα διασφαλίζει το μέλλον της χώρας. Η μεγαλύτερη τιμή για τους πεσόντες, που θυσίασαν την ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδας, είναι μια δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού. Γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε. Η μη λύση δεν είναι λύση. Ούτε η όποια λύση θα πρέπει να είναι επιλογή.

Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ συμφωνίας στο Κυπριακό είναι μόνιμος και διαχρονικός στόχος. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να ανατρέπει πλήρως τα κατοχικά δεδομένα και να οδηγεί στην απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό. Λάθη έγιναν. Αυτό που έχει σημασία είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απεξάρτηση της χώρας από τρίτους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ συνεχίζεται. Δεν ξεχνάμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Όπως έγραψε και ο ποιητής μας, Κώστας Μόντης:

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως
μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας,
είναι δύσκολο να πιστέψω πως
μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.
Ανασήκωσε την πλάτη
κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλε μου
ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους».

Από το «Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλε» | Philenews

Πηγή: Philenews.com

Σχετική ανάρτηση: 50 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου